PGDriebergenKerknieuws jrg. 6 nr. 13 d.d. 9 oktober 2016

 

Kerkdiensten

ZONDAG 9 oktober 2016 

Plaats Tijd Voorganger Opm.
Nieuw Salem   9.30 Prof. Dr. F.G. Immink HGG
Grote Kerk 10.00 Ds. W. Greydanus Viering HA
Grote Kerk 14.45 Ds. Wijke Greydanus Kringviering belijdenis
’t Hoge Licht 10.00 Ds. D.C. Coppoolse
Parklaankerk 10.15 ds. R.F. Philipp
Nassau Odijckhof 10.30 Ds. T. Braam
Sparrenheide 10.30 Mw. H. Allewijn
Bartimeus hagedienst 10.30
Nieuw Salem Traject 24 11.45 Hans Eschbach (avondmaal)
Grote Kerk 17.00 Ds. M.P.D. Barth, Barneveld HGG
ZONDAG 16 oktober 2016 
Plaats Tijd Voorganger Opm.
Nieuw Salem   9.30 Prop. G.A. van Ginkel, Maartensdijk HGG
Grote Kerk 10.00 Ds. Sj. Bruining Grote Kerk
’t Hoge Licht 10.00 Ds. D.C. Coppoolse
Parklaankerk 10.15 dr. C.J. Menken-Bekius
Nassau Odijckhof 10.30 Mw. C. van den Boogaard
Sparrenheide 10.30 Ds. S. Janse, Ameide
Bartimeus kapeldienst 10.30 Annemieke
Nieuw Salem Traject 24 11.45 Getuigenissen/Eddy de Pender
Grote Kerk 17.00 Ds. M.J. van Oordt Bodegraven-Nieuwebrug
ZONDAG 23 oktober 2016 
Plaats Tijd Voorganger Opm.
Nieuw Salem   9.30 Prop. M. Mudde, Ede HGG
Grote Kerk 10.00 Mw. J. de Zwaan
’t Hoge Licht 10.00 Ds. S. Janse, Ameide ’t Hoge Licht
Parklaankerk 10.15 Open Ruimte met Joke Leenders
Nassau Odijckhof 10.30 Ds. Sj. Bruining
Sparrenheide 10.30 Ds. L. Schoonderbeek
Bartimeus hagedienst 10.30 Wija van der Kaade
Bartimeus middagdienst 16.00   Wija van der Kaaden
Nieuw Salem Traject 24 11.45 Jaïr Sagström
Grote Kerk 17.00 Ds. A. v.d. Meer, Zeist HGG

Collectebestemmingen

Zondag 9 oktober: Bartiméus steunfonds

Bartiméus zet zich in om allerlei mooie projecten mogelijk te maken. Zoals projecten om het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen te verbeteren. Want goed toegankelijk onderwijs is een belangrijke voorwaarde om volwaardig te kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Ontwikkeling digitaal onderwijs: Leerlingen in het reguliere onderwijs leren volop via digitale lesmethodes. Ook het leerproces van kennis vergaren, verwerken en presenteren is steeds meer gedigitaliseerd. Maar kinderen met een visuele beperking kunnen hier niets mee. Wat zij nodig hebben, is moderne ICT die speciaal voor hén goed toegankelijk is. Daarom willen we daar nu op de scholen van Bartiméus in investeren. Want doen we dat niet, dan zullen deze kinderen achterop raken in onze snel veranderende samenleving. Helpt u ook mee?

Zondag 16 oktober: WereldvoedseldagIeder mens denkt er iedere dag over na: wat eten we vanavond? Voor ongeveer 800 miljoen mensen is de vraag nog fundamenteler, zelfs existentieel: ís er eten vanavond?

Er is werk aan de winkel, want ons huidige voedselsysteem is niet toekomstbestendig. We hebben creatieve, innovatieve en oplossingsgerichte denkers en doeners nodig om het voedselsysteem van morgen vorm te geven. Ieder heeft daarbij zijn eigen rol: de producent, de levensmiddelenindustrie, de supermarkt, de overheid, de consument. En we komen het verst door met elkaar op te trekken, elkaar te versterken. Dat brengen we samen op World Food Day op 16 oktober. Uw steun is onmisbaar.

Zondag 23 oktober: Diaconaal centrum

Het college van Diakenen heeft in haar vergadering een naam gekozen voor het diaconale centrum. Het heet officieel: “de ontmoeting”. Deze naam is gekozen omdat ontmoeting één van de belangrijkste pijlers is en zal zijn van ons centrum.

In de afgelopen maanden hebben de voorbereiding voor de verbouwing van het diaconale centrum niet stilgestaan. Er is veel overleg geweest met de architect, met deskundigen op het gebied van verbouwing e.d., de vergunning voor de verbouwing is de deur uitgegaan en ligt bij de burgerlijke gemeente Utrechtse Heuvelrug, er is overleg geweest met de aannemer, er is een keuken uitgezocht, en er zijn allerlei beslissingen genomen over wat wel en niet verbouwd moet worden, en of het financieel allemaal haalbaar is. 

Daarom is uw steun van het grootste belang.

Mededelingen Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking   

Blijven om Liefde te delen – Versterk de kerk in het Midden Oosten                   

Het kan toch niet erger, daar in het Midden-Oosten? Na een kort moment van hoop weer zware bombardementen op steden, noodhulp konvooien worden tegengehouden, er is tekort aan alles. Na vijf jaar uitzichtloze burgeroorlog zijn 12 miljoen van de 18 miljoen Syriërs op drift. Ook de kerken worden zwaar getroffen. Twee derde van hun leden is gevlucht. Libanon, Irak en Jordanië zijn overstroomd met vluchtelingen. Veel meer kunnen kerken niet bergen. De rek lijkt eruit. Toch houden ze stand, soms tegen beter weten in. De kerk in het Midden-Oosten houdt haar deuren open en biedt mensen hulp met voedselpakketten en onderdak. “We delen wat we hebben”. Overal in Syrië, met hulp van duizenden vrijwilligers. Ook in de gevaarlijkste gebieden proberen ze te doen wat nodig is. Met gevaar voor eigen leven. Niet iedereen vlucht weg. Er zijn veel mensen die niet weg kunnen, geen geld en mogelijkheden hebben. Maar ook mensen die niet weg willen. Die blijven om een teken van de liefde van God te zijn in een verscheurde samenleving. Een kerk die hulp biedt aan iedereen! Aan alle mensen ongeacht religie, leeftijd, gender, kleur of wat dan ook.

Kerk in Actie Luidt de noodklok voor kerken in het Midden-Oosten.

Ook wij willen deze kerken steunen. ZWO heeft € 5.000- overgemaakt aan Kerk in Actie, als voorschot op een in december te houden extra collecte. U kunt ook uw gift overmaken op NL47RABO038.52.53.818, t.n.v. Gezamenlijke Diaconie Driebergen, o.v.v. Noodklok Midden-Oosten.

Bloembollenactie

De Mikondo actie is weer voorbij! Er is voor € 657 aan bloembollen verkocht. Van dit bedrag gaat 40 %, dus ruim € 260, rechtstreeks naar Mikondo (www.mikondo.nl) om de school La Tulipe in Kinshasa, Kongo te ondersteunen in hun werk om kansarme kinderen onderwijs te geven. Naar een school waar elke euro telt!

Eind oktober worden de bollen afgeleverd. Wij wensen alle deelnemers 100% bloemenplezier.

3Wijken

Bij de diensten

Zondag 9 oktober 10.00 uur

De grondtoon van deze dienst van Schrift en Tafel is ‘Dankbaarheid’. We lezen uit het evangelie volgens Lucas hoofdstuk 17: 11-19 over de Samaritaan die na genezen te zijn van huidvraat aan Jezus’ voeten neervalt om hem te danken. Ook in het Tafelgebed bij de maaltijdviering voert de dankbaarheid de boventoon. De lezing wordt verzorgd door Mirjam Dekker, Evert Agterhuis bespeelt het orgel en ds. Wijke Greydanus gaat voor in deze dienst. U/ Jij bent van harte welkom!

Zondag 9 oktober 14.45 uur Kringviering Grote Kerk

In deze kleinschalige middagdienst zal Maarten Bos belijdenis van zijn geloof afleggen, een langgekoesterde wens van hem. We staan stil bij woorden van Jezus uit Matteüs 11: 28-30: ‘Komt naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven’. Organist in deze dienst is Evert Agterhuis, Ouderling is Harry Smit, diaken Jorrit Berkel, koster is Jan Sinke en voorganger is ds. Wijke Greydanus.

16 oktober (ds. Sjouke Bruining) – van harte begroeten we ons gemeentelid en vroegere wijkpredikant als voorganger in onze eredienst. De Schrift wordt gelezen door Job Krijgsman, de organist is n.n.b.

23 oktober (Joke de Zwaan) – ook deze zondag een gastvoorganger vanwege de herfstvakantie. Blij zijn we dat ons gemeentelid Joke de Zwaan, die geregeld bij de Oecumenische Hagediensten voorgaat, ons deze zondag wil voorgaan op onze speurtocht naar de wegen van de Eeuwige met ons en met zijn wereld. Anette de Groot leest ons de Schrift, Wouter Harbers zal een feest van de muziek maken.

VAART – beleid van de 3Wijken

Op 22 september kwam een grote groep gemeenteleden bij elkaar vanuit nieuwsgierigheid naar het nieuwe beleidsplan van onze wijk. We hebben die avond niet met een rode pen bij de tekst gezeten, maar gehoord wat de achtergrond is en vooral ervaren hoe VAART kan werken aan de hand van een concrete casus. Het mooie was: iedereen deed mee! Een paar mensen verzuchtten om half tien: dit zouden we vaker moeten doen. En daar hebben ze vast gelijk in. Laat het de kerkenraad weten als het u te lang duurt.

Er is een kleine aanvulling op VAART voorgesteld. We hebben daar een voetnoot van gemaakt. Zodra de kerkenraad akkoord is, komt de nieuwe tekst op de site. VAART kunt u vinden op 3wijken.nl. Ga naar ‘Bloggen en verslagen’ en rechts in het oranje kunt u klikken. We zullen ook weer enkele papieren exemplaren in de kerk leggen.

Update jongerenwerker

Zoals vorige keer gemeld zijn er op 27 september sollicitatiegesprekken gevoerd. Er waren twee kandidaten. Een daarvan vonden we niet passen bij onze wijk, over de andere waren we erg enthousiast. Op het moment van schrijven heeft ze haar bezinningstermijn om ‘ja’ of ‘nee’ te gaan zeggen. U hoort er binnenkort meer over. Blijft u betrokken in belangstelling en gebed?

PREMEZ2.0

Premezzo is gestopt en heeft na de zomervakantie op 25 september een doorstart gemaakt als PREMEZ2.0. Edwin Wolswinkel en Hans Baart gaan er zich dit jaar sterk voor maken, dat onze jongeren niet vergeten worden in de eredienst.

Op 25 september kwamen 7 jongeren, die er allemaal zin hadden in een jaar PREMEZ2.0. Edwin en Hans gaan een roostertje maken. De 7 jongeren worden persoonlijk op de hoogte gehouden en betrokken. Voor wie er niet bij was en wel mee wil doen: geef Edwin of Hans even een berichtje (app/bel naar 06-24359765/06-28475781 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./j.t.baart@gmail.com).

Gift
Van mw. N ontvingen we 20 euro voor de wijkkas. Hartelijk dank!

Bereikbaarheid en Herfstvakantie: In verband met de Permanente Educatie voor predikanten is ds. Wijke Greydanus afwezig op 13 en 14 oktober.

Van vrijdag 14 oktober t/m zondag 23 oktober zijn ds. Wijke Greydanus en ds. Henk Makkinga niet bereikbaar in verband met vakantie. Ds. Hans Baart is in de week van de vakantie ook afwezig.

Bereikbaarheid algemeen: met uitzondering van de vakantie is ds. Hans Baart alle dagen bereikbaar, behalve woensdagmiddag en zaterdag. Ds. Wijke Greydanus is bereikbaar op dinsdag en donderdag en vrijdagmorgen, en ds. Henk Makkinga is bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdagmorgen. Telefoonnummers en e-mailadressen staan op de achterkant/de laatste bladzijde van het Kerknieuws.

De Pak-aan groep van de Grote Kerk

Wist u dat er vanaf 1998 een groep enthousiaste gemeenteleden bij toerbeurt op maandagmiddag (van 13.30 tot 14.30 uur) de kerkzaal schoonmaken? (per  januari 2017 9.30-10.30 uur). Om verschillende redenen is een aantal van hen hiermee gestopt.

Vele handen maken licht werk en wellicht heeft u een uurtje per maand/6 weken tijd over om te komen helpen. Daar zouden we erg blij mee zijn! Bent u overdag niet beschikbaar, maar wilt u graag de handen uit de mouwen steken; we zijn ook op zoek naar kosters en mensen die willen assisteren/begeleiden bij de beamergroep.

Voor informatie of als u zich wilt opgeven kunt u terecht bij Anja Homburg, coördinator Taakgroep Kerkgebouw. In de kerk of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0343-520125

Vast heel erg bedankt!

Inleveren kopij voor zondagsbrief en mededelingen 3Wijken

Mededelingen voor powerpointpresentatie en zondagsbrief levert u uiterlijk maandag aan op e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ALGEMEEN NIEUWS

Café Goedenavond

Iedere 1e en 3e vrijdagavond van de maand is het Goedenavondcafé geopend, dé ontmoetingsplek voor mensen met en zonder beperking.

In oktober is het café geopend op vrijdag 7 en vrijdag 21 oktober vanaf 19.30 uur-22.30 uur in ‘t Hoge Licht, Klaproos 2. Welkom!    

ACTIEF Verbinden & Ontmoeten

De nieuwe gids met activiteiten van beide wijkgemeenten is bijgedrukt en in de Grote Kerk weer beschikbaar. Ook in te zien op www.3wijken.nl. Op de site worden ook correcties bijgehouden over tijden en locaties. Lees meer over aankomende activiteiten onder Algemeen Nieuws.

26 oktober: Meditatie en kunstbeleving. Tweede bijeenkomst o.l.v. Huguette Jurriaanse en Jeannet Bezemer (Nieuw Salem, 19.30-20.30 uur; opgave: 515808 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; V&O-ACTIEF pag. 12).

27 oktober: Weg van Leven – de Innerlijke Weg. Tweede avond in de reeks (20.00u., Nieuw Salem; info/contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 445655; ACTIEF V&O pag. 13)

28 oktober: BBB. Literatuurkring over De Muidhond van Inge Schilperoord (bij Loes Polman; info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-24359765; ACTIEF V&O pag. 9).

28 oktober: Psalmen in expressie. Een cursus in persoonlijke meditatie en expressie start op 28 oktober (17.00-20.00u., Hoge Licht; €25; opgave noodzakelijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; ACTIEF V&O pag. 18).

29 oktober: Spiritueel reisje ‘Gouda’s glorie’ – dagwande­ling door de rijke én arme historie van Gouda (9.00u. op station Driebergen; kosten ± €35,00 voor trein/koffie, lunch en entreeprijzen; opgave: Ida van Duuren 515793 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; ACTIEF V&O pag. 8)

31 oktober: Start ‘500 jaar protestant’ van de PKN (Oude Lutherse Kerk in Amsterdam, 13.30u.; zie http://www.protestantsekerk.nl/actueel/campagnes/2017-500-jaar-protestant

Uit de kerkenraad

In de wijkkerkenraad van 13 september is het moderamen, bestaande uit Erik Budding, Hans Baart, Jan Geurkink en Ron Spruit opnieuw gekozen. De afvaardiging naar de Algemene Kerkenraad zal gaan bestaan uit Hans Baart, Harry Smit, Erik Budding en Bram Dekker. Voortaan zal de kleine kerkenraad de ene maand vergaderen en de wijkkerkenraad de andere. In de wijkkerkenraad is gesproken over de start van het V&O-seizoen, de aftrapdienst van 25 september, de aanpassingen aan de geluids- en beeldinstallatie, de nabije start van de uitzendingen van onze kerkdiensten, het schoonhouden van onze kerk, de toegankelijkheid van het gebouw, muzikale bijdragen aan de erediensten, de nieuwe opstart van Premezzo 2.0, de voortgang in de komst van de jeugdwerker, de jongerenreis naar Moldavië, een aantal specifieke avonden met grote importantie, namelijk de avond over Vaart op 22 september en de ouderbijeenkomst op 7 oktober met als thema: “Met plezier naar de kerk met je gezin”.

Verder blikten we terug op de deelname aan de Open Monumentendag met de fraaie expositie van iconen en kerkelijke symbolen in de Grote Kerk. Zeer geslaagd!

Een verslag van deze vergadering kunt u binnenkort lezen op de website. Ook het verslag van de wijkkerkenraad van mei, door een vergissing van mij was dit nog niet gedaan.

Met hartelijke groet, Ron Spruit, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Immanuël

Naderend pensioen

Dinsdag 4 oktober a.s. maken mijn lief en ik ons op voor een informatiedag over het naderend pensioen. Intussen heeft zij hierop al een voorschot genomen door mij te informeren over haar zorg hoe het moet als wij de hele dag samen op elkaars lip zitten. Ik fluisterde haar zachtjes in het oor dat mij dit een aanlokkelijk vooruitzicht leek, maar mijn omfloerste stemgeluid vergrootte haar ongerustheid alleen maar. ‘Waar zie je dan tegen op?’ ‘Ik vind het vervelend om met jou de krant te moeten delen. Bovendien vraag ik me af of ik jouw permanente aanwezigheid in hetzelfde huis wel zo’n prettig idee vind. Je vult het huis altijd zo. Ik wil een eigen leven en niet meer steeds het verlengstuk van jouw domineesbestaan zijn. Misschien ben ik al die jaren veel te toegeeflijk naar jou geweest.’ Ik stond even met mijn oren te klapperen. Vertoonde hier ons verse veertigjarig huwelijk de eerste serieuze haarscheurtjes? Haalt dit huwelijk wel de eindstreep? Dergelijke emotionele erupties zorgen er wel voor dat ons huwelijk spannend blijft. Ook na veertig jaar is het nog geen gelopen koers. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de manier waarop zij de kussens opschudt mij telkens opnieuw een vaag gevoel van ongerustheid bezorgt. Gaat het straks wel goed tussen ons? En hoe sta ik er zelf in? Neem ik het niet te gemakkelijk op?

Woorden van je partner raken vaak aan diepere lagen van je ziel dan die van een willekeurige ander. Ze kunnen de feeling-good sfeer die aan een huwelijk juist zo’n prettig karakter geeft, behoorlijk verstoren. Soms heeft dat iets pijnlijks, op andere momenten is het grappig en origineel. In een binnenkort te publiceren boek  Als de graankorrel sterft schrijft Ruud Welten dat goddelijke openbaring ook het karakter heeft van inbreuk op de orde die we in het dagelijks leven nastreven (zie Trouw maandag 26 september j.l.). In het geval van Abraham die van de God de opdracht krijgt zijn zoon te offeren, heeft dat zelfs iets traumatisch. Openbaring is vandaag geen hip woord. Maar het drukt wel de kern uit waarom mensen iets met God hebben. Op een of andere manier weten zij zich door Hem geraakt. Misschien is het niet meteen een schot in het hart, maar eerder een pijnscheut die je voelt als iemand bewust of per ongeluk op je tenen gaat staan. Au. Je wrijft over de plek waar het zeer doet en vraagt je af waarom de ander niet beter had kunnen uitkijken. Je bent gepikeerd, verrast, verbaasd, nieuwgierig naar de toedracht. Je zou die ander wel eens even in de ogen willen kijken. Zouden mensen in God geloven als alles rimpelloos verloopt? Ik betwijfel het. Maar omdat af en toe de kussens flink worden opgeschud en de verwarring toeslaat, reikt de mens vanzelf naar boven en vraagt zich af: ‘Klopt God hier aan mijn voordeur? Wil Hij dat ik mijn koers verleg? Wat dreigt hier mis te gaan? Ben ik ziende blind? En als de pijn niet overgaat maar zorgt voor een open wond hoe moet ik dan reageren?’

Welten zegt dat we het trauma moeten durven binnengaan. Dat voel ik wel met hem mee. Ook in mijn eigen leven liggen een aantal zaken niet gemakkelijk. Op een of andere manier laten ze zich niet afronden en geven mij telkens weer nieuw huiswerk. Geregeld zijn ze aanleiding tot een gevecht tussen God en mij. Het geloof moet blijkbaar ook op mijzelf worden veroverd, denk ik dan bij mezelf. Ik moet opboksen tegen mijn eigen weerzin om mij met een situatie te leren verhouden die helemaal geen aanleiding geeft om er vrede mee te krijgen. En hoe vind je dan rust bij God? Of is het juist de bedoeling dat je rusteloos blijft? Tot hoelang?

Het langdurig meedragen van dergelijke gevoelens en gedachten vloeit wel uit naar een soort oervertrouwen dat de band met God door dik en dun zal blijven bestaan. Dus toch een beetje rust? Ja, ook een beetje rust. Net als de rust die ik diep van binnen voel ook al schudt mijn lief in mijn leven weer eens de kussens op zoals nu bij het naderend pensioen. O, nee, zij zal geen genoegen nemen met een halfslachtig antwoord. Ze gaat tot het gaatje en is bereid mij daarvoor desnoods uit mijn slaap te houden. Maar desondanks kunnen we wel samen blijven lachen. Veertig jaar vertrouwdheid legt gelukkig ook gewicht in de schaal. En dat geldt toch hopelijk ook voor onze jarenlange band met God. 

ds. Daco Coppoolse     

Hervormd Gereformeerde Gemeenschap

Erediensten

In de middagdienst D.V. op zondag 16 oktober zal Naomi Hillegonda Aletta van Oordt worden gedoopt. In deze dienst zal de oom van Naomi, ds. M.J. van Oordt uit Bodegraven voorgaan en de doop bedienen. Een bijzonder moment voor onze kleine gemeenschap. Gods werk onder ons gaat door. Voor mij betekent dat dat ik tot het volgende Kerknieuws bericht u niet zal ontmoeten in de eredienst. Gezegende diensten toegewenst met allen die u mogen voorgaan.

 

Kringwerk

Wanneer dit bericht verschijnt ligt het begin van het nieuwe kringseizoen al achter ons. Maandag 17 oktober komt de avondkring bijeen en op dinsdag 18 oktober de morgenkring. Op het moment dat ik dit bericht schrijf weet ik nog niet op welke plaatsen dat zal gebeuren. Let daarom op de afkondigingen. We lezen verder in ons boekje In Zijn spoor. Was u er de eerste keer nog niet bij, u bent alsnog hartelijk welkom.

 

Overleden

Op dinsdagmorgen 13 september is in het Johannes hospitium in Vleuten, op de leeftijd van 94 jaar, broeder Cornelis Bastiaan Stok overleden. Hij was sinds 2013 weduwnaar van Johanna Stok – van der Schee. Hij kende een heel moeilijk laatste levensjaar, met ziekenhuisopnames in Utrecht, revalidatie in Sparrenheide, een korte opname in De Wingerd in Doorn en een laatste week in het hospice. Daaraan voorafgaande woonde hij op Sparrenheide 34. Lang nam hij een belangrijke plaats in binnen onze gemeenschap. En hij was tot kort voor zijn overlijden daar zeer op betrokken. Dankbaar zijn we de Heere daarvoor. Op zaterdag 17 september hebben wij zijn lichaam begraven na een samenkomst in de aula van de begraafplaats. We overdachten Psalm 144. We bidden de kinderen, klein- en achterkleinkinderen Gods vertroostende nabijheid toe in de verwerking van het verdriet.

Ds. B. den Butter

 

Parklaankerk

Vieringen in de Parklaankerk

Zondag 09 okt.: ds. R.F. Philipp

Zondag 16 okt.: dr. C.J. Menken-Bekius

Zondag 23 okt.: Open Ruimte met Joke Leenders

AGENDA

04-10-2016 (di): Filmhuis Parklaan: ‘Prooi’, 20.00 uur

07-10-2016 (vr): Ontmoetingsmoment Chez Baas, 16.00 – 18.00 uur

11-10-2016 (di): ‘Bij Rits en Wim op de koffie’, 10.30 uur

21-10-2016 (vr): Filmhuis Parklaan: Il giardino dei Vinzi Contini, 20.00 uur

26-10-2016(wo): Vertelcafé*: Hospice Duurstede, Parklaankerk, 10.00 uur

29-10-2016 (za): Tuin- en klussenochtend, 09.30 uur

Uitgelicht

Open Ruimte moreel beraad over ‘Omzien naar elkaar: de grenzen’
23 oktober 2016
In de eerste Open Ruimte van het nieuwe seizoen, zondagmorgen 23 oktober om 10.15 uur, organiseren we in de Parklaankerk een ‘moreel beraad’ over een kwestie die tal van mensen in onze samenleving, dichtbij en verder weg, bezighoudt: omzien naar elkaar, wat kan wel en wat kan niet, waar liggen de grenzen? In een moreel beraad pellen we volgens een beproefde methodiek het probleem af tot dilemma’s en keuzen: ‘Hoe ver mag ik ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van mensen?’ ‘Wanneer mag ik afwijken van de regels?’ ‘Wanneer geef ik aan dat goed bedoelende mensen zich te ver op mijn terrein bevinden’? We doen dat onder begeleiding van Joke Leenders, coach dialoog en integriteit in Zeist, en een specialist op dit terrein. We doen actief mee in een bijzondere vorm, met als startpunt een casus waarin de dilemma’s scherp in beeld komen. Een fascinerende bijeenkomst vol bezieling, waarin we meer van onszelf en van anderen te weten komen en morele grenzen zich bijna tastbaar aan ons voordoen. Open Ruimte: voor iedereen dus. Er staat een mandje klaar voor een vrijwillige bijdrage in de kosten. Welkom!

Vertelcafé: Hospice Duurstede

26 oktober 2016

Maureen Brouwer neemt u mee naar Hospice Duurstede in het Vertelcafé. Maureen is sinds maart 2013 coördinator van Hospice Duurstede in Wijk bij Duurstede, een bijna-net-als-thuis huis dat een gastvrij verblijf biedt aan iedereen in de laatste levensfase. Zij geeft u een inkijkje in het reilen en zeilen van de hospice. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.hospiceduurstede.nl.
Voor vrijwillige bijdragen, die volledig ten goede komen aan de hospice, staat er achter in de kerk een collecteschaal.

Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl

Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten
Op zondag 9 oktober is Hans Eschbach als spreker in ons midden. Hij wil dan uitgaan van Ezechiël 37 en licht dat als volgt toe: ”Op de kringen gaan we de komende week nadenken over ’De Geest brengt leven’. Maar soms lijkt een situatie echt hopeloos. Dan moet je wel een groot geloof hebben om aan te kunnen nemen dat de Geest levend kan maken. Hoe groot is ons geloof eigenlijk? We mogen deze zondag ook het Heilig Avondmaal vieren: er is verzoening tussen God en mens. Met recht een feest om te vieren!”

16 oktober staat er weer een Getuigenissen-meeting op het rooster; Eddy de Pender zal dit opnieuw leiden. Het is altijd heel bijzonder en bemoedigend om van mensen te horen wat de Heer in hun leven doet en heeft gedaan.

Voor 23 oktober staat er een heel nieuwe naam op het sprekersrooster: Jaïr Sagström. Ik ken hem van het Alpha-kantoor hier in Driebergen, waar ik zelf een paar dagdelen in de week vrijwilligerswerk doe en waar Jaïr als fondsenwerver werkzaam is. Op Linked-In typeert Jaïr zich met deze begrippen: ’Inspireren, motiveren, op positieve manier overtuigen. Innovatief en ik denk in mogelijkheden; ben doelgericht en het behalen van resultaat staat bovenaan mijn lijstje. Ik ben een doorzetter, heb lef, denk ’out of the box’ en weet het beste uit mensen naar boven te halen. Ben altijd opzoek naar vernieuwing en nieuwe uitdagingen. Stilstand is achteruitgang.’ Nou, Jaïr, welkom om bij ons te spreken.

Muziektrainingen

Als deze Kerknieuws verschijnt hebben we twee van de drie muziektrainingen met Kees Kraayenoord en de aanbiddingsleider uit zijn kerk Pieter Zuidema, achter de rug. De eerste avond was inspirerend en gaf al direct een aantal praktische handvatten voor onze eigen muziekinzet. Vrijdagavond 7 oktober hebben we de laatste training en we zijn uitgenodigd voor een landelijke Trainingsdag van aanbidding in Veenendaal. www.basiliekveenendaal.nl/agenda/landelijke-dag-van-aanbidding

Traject24-kringen over ’Leven door de Geest’

Half september hebben we de aftrap gehad voor het nieuwe kringenwerk. Iedereen uit onze gemeenschap is op een kring ingedeeld en samen bespreken we in principe dezelfde thema’s uit het boekje ’Leven door de Geest’. Op mijn eigen kring vond ik het twee bijzonder fijne avonden, en ook van anderen kreeg ik bemoedigende feedback. Boeiend om in Handelingen 18 en 19 te lezen over Apollos, Priscilla & Aquila en Paulus; en hoe de Heilige Geest daar een rol speelt in de gemeenteopbouw en -vorming.

De website

Wil je wat meer achtergronden, kijk dan op onze website. Onder de knop ‘Actueel’ vind je bijvoorbeeld een beknopte weergave van onze bestuursverslagen.

Namens het Traject24-bestuur,

Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

ISZ De Brug

Sparrenheide

Ter Gedachtenis
Op 25 september overleed mevr.H.W.Veenendaal-van de Brug.
Tot het laatste toe werd zij opgehaald voor de kerk en zat ze op haar eigen plekje. Mw.Veenendaal werd 95 jaar. Wij wensen haar kinderen en kleinkinderen een goed afscheid en veel sterkte met dit verlies.
Nieuwe bewoners
Op kamer 129 kwam mevr.J.Pirot-van Essen wonen en op Eriica kamer 137 mevr.E.van Schuppen-de Kruijf. Hartelijk welkom in ons huis.
Herdenking
In Nassau Odijckhof worden op dinsdag 25 oktober van 18.30-20.00 de overledenen herdacht.
De familie wordt hierbij uitgenodigd, maar ook vrijwilligers en anderen zijn van harte uitgenodigd.
Ook is daar dringend behoefte aan een vrijwilliger die namens de kerk mensen wil bezoeken.
Dat vraagt weinig tijd en u doet er goed werk mee.
Oase en Zingend Geloven
De eerstvolgende Bijbelkring wordt gehouden op 24 oktober om 15.00 uur in het Kruispunt.
Zingend Geloven op 3 oktober en 7 november om 15.00 uur in de Vierhoutzaal.
Collectes
Op 11 september bedroeg de collecte €80,60; op 18 september €60,70 en op 25 september €85,00.
Namens de Pastorale Commissie hartelijk gegroet,
Anneke Smit

Rehoboth
Avondmaalsviering
Op dinsdag 18 oktober om 15.00 uur hopen we met elkaar in de salon de maaltijd van de Heer te vieren. Voorganger is ds. Daco Coppoolse, de samenzang wordt begeleid door de heer Harm Jansen.

Bijbelkring 
Op maandag 24 oktober 10.30 uur is er weer de Bijbelkring in de kleine salon, o.l.v. ds. Daco Coppoolse.Met een hartelijke groet, namens de pastorale commissie,  Tiny Liebeek

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

IKO lezingen

di. 11 okt. ’t Hoge Licht 10.00 uur

De Betekenis van levensverhalen door Bert Cozijnsen

Levensverhalen voorzien steeds meer in een behoefte. Reflecteren op eigen leven draagt bij aan zingeving en goed sociaal contact, helpt mensen om hun verleden op een rijtje te zetten, helpt omgaan met beperking, bied troost en voldoening en versterkt identiteit en zelfbeeld. Cozijnsen is theoloog, organisatieadviseur en coach. Hij begeleidt groepen ouderen bij het schrijven van levensverhalen en is betrokken bij een project binnen ISZ De Brug om met en voor dementerende ouderen levensverhalen op te stellen.

 

Parklaankerk woe. 19 okt. 10.00 uur

 “ Iran, geheimzinnig, onbekend en verrassend”

Een impressie van een reis naar Iran. Sinds de sancties grotendeels zijn opgeheven is Iran in trek als vakantieland. Thomas Erdbrink bereikte met zijn reportages over Teheran een groot publiek. Wij, een klein groepje mensen die met een Driebergse Iraniër op reis gingen, waren ook heel nieuwsgierig. We beleefden het ieder op onze eigen manier. Maartje Reitsma vertelt over haar ervaringen en laat foto’s zien van het gewone leven en de beroemde geschiedkundige monumenten.

Voor vervoer Tiny Kingma tel. 518799

Vorming en Toerusting

Graag vestigen wij uw aandacht op een bijzondere avond, georganiseerd door de kerngroep Vorming en Toerusting (V#T) van de Protestantse Gemeente te Doorn:

Awraham Soetendorp, stellingname en ontmoeting

In het kader van ons jaarthema “Zou je niet eens opstaan?” is rabbijn Soetendorp uitgenodigd om, na een inleidend gesprek over levensloop, intenties en gedachten, een columm uit te spreken waarin het draait om de vraag waar hij voor op wil staan. Na de pauze is er gelegenheid om met hem en elkaar in gesprek te gaan.

Van harte aanbevolen!

Datum: 5 oktober 2016

Tijd: 20.00 uur

Locatie: De Koningshof, achter de Maartenskerk in Doorn

Entree: € 6,00

Uitgebreidere informatie over deze avond en andere activiteiten van V#T is te vinden op de website www.protestantsegemeentedoorn.nl onder “gemeente actief”. Indien u ons complete programmaboekje wenst te ontvangen stuurt u een bericht met uw adresgegevens aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

LIEDJESTREIN

Info: Anita de Bruin, tel. 0343-521566.

Nieuwsbrief 4: Diaconie PG Driebergen

In deze vierde nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rond de verbouwing en voorbereidende activiteiten van het nieuwe Diaconale Centrum aan de Hoofdstraat in Driebergen. U kunt de gehele nieuwsbrief lezen en/of downloaden op http://www.pgdriebergen.nl/images/Documenen/diaconie_nieuws4.pdf

GZB publiceert bijbelstudieboekje voor gemeentekringen

De GZB heeft een bijbelstudieboekje voor gemeentekringen geschreven. In ‘Breder, langer, dieper, hoger’ vertellen tien christenen uit andere culturen hoe zij geloven. Hun verhalen worden gecombineerd met een bijbelstudie en gespreksvragen.

In het bijbelstudieboekje delen christenen uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Europa hun verhaal. Bij deze portretten is een bijbelgedeelte uitgewerkt en er zijn gespreksvragen, gebeden en liederen opgenomen. Het boekje is speciaal bedoeld voor gemeentekringen. De titel is ontleend aan Efeze 3: samen met christenen van over de hele wereld ontdek je pas echt wat de breedte, lengte, diepte en hoogte van de grootheid van God is.

Het bijbelstudieboekje is geschreven door Iwan Dekker en Mathilde Schouwstra, beide werkzaam bij de GZB. Het is uitgegeven door uitgeverij Boekencentrum.

 

Meer informatie over ‘Breder, langer, dieper, hoger – Tien bijbelstudies met portretten uit Gods wereldwijde kerk’ is verkrijgbaar bij de GZB: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0343-512444, www.gzb.nl/bijbelstudieboekje.

 

Running Dinner 2016

Voor de 8e achtereenvolgende keer houden we weer een Running Dinner en wel op

                                        zaterdagavond 5 november a.s.

De wijkgemeenten IMK en de 3Wijken willen

hiermee gemeenteleden meer met elkaar in

contact brengen en is bedoeld voor de gehele

Protestantse Gemeente Driebergen.

Doet u weer mee?

Ontmoet gemeenteleden in hun eigen huislijke sfeer.

Een Running Dinner bestaat uit een 3-gangen menu, waarbij het voor- en hoofdgerecht in wisselende samenstelling bij deelnemers thuis plaats vindt. (± zo’n 6 personen aan tafel)

U geeft uw voorkeur aan voor het verzorgen van een voor-, hoofd-, of nagerecht.

Bij het voor- of hoofdgerecht bepaalt u zelf hoeveel gasten u thuis aan tafel uitnodigt.

Het dessert wordt gezamenlijk gehouden op één adres, waar allen elkaar ontmoeten.

Bij ‘Running’ moet u niet denken aan rennen, maar u dient wel de tijd in de gaten te houden om op tijd op het volgende adres aanwezig te zijn. (de klok tikt door!)

Voor elke gang is 1,5 uur uitgetrokken.

U kunt als stel of echtpaar meedoen, maar ook als alleenstaande. Bij alleenstaanden overleggen we wie een koppel met elkaar wil vormen, maar je kunt dit ook zelf regelen door iemand mee uit te nodigen.

Kijk voor meer informatie c.q. deelnameformulier op de allerlaatste bladzijde van dit KerkNieuws.

Uw deelnamestrook kunt u inleveren in de daarvoor bestemde Running Dinner-boxen.

Deelnameformulieren en RD-boxen zullen in de koffieruimte van de IMK- en 3Wijkenkerk aanwezig zijn op zondag 16 en 23 oktober a.s.

Deadline KerkNieuws 14 is: 21 oktober 2016!

 

Kerkelijk Bureau

 

 

Wijkgemeente 3Wijken

Adres: De Lei 86 - 3971 CA Driebergen Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115
Website: www.pgdriebergen.nl   Per adres: Kerkelijk Bureau
Open: do. van 08.30  – 11.30 uur Website: www.3wijken.nl
Telefoon: 0343-513570   Scriba: R. Spruit (06 3048 5346)
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene Kerkenraad   Predikant: J.T. Baart (06-24359765)
Per adres: Kerkelijk Bureau   E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voorzitter: J.C.A. Gortemaker (0343-516238) Predikant: H. Makkinga (0343-445655)
Scriba: M. Kingma (0343-518799)   E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Predikant: W. Greydanus (0343-445655)
College van Kerkrentmeesters   E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per adres: Kerkelijk Bureau   Wijkgemeente Immanuël
Voorzitter: G.F. Sollman   Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Per adres: Kerkelijk Bureau
Secretaris: K. Allaart   Website:
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl
Vrijwillige bijdragen: NL59FVLB0699643562 Voorzitter: L. Lemckert (06-57937800)
Collectebonnen: NL39RABO0375225714 E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Diaconie   Scriba: G. Jaspers (030-6570300)
Per adres: Kerkelijk Bureau   E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voorzitter: A.A. Dekker (0343-518826) Predikant: D. Coppoolse (06-15443064)
Secretaris: R.A. van der Lee (0343-531392) E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Traject24
Bijdragen: NL47RABO0385253818   Kerkgebouw: Nieuw Salem, De Lei 86  
Commissie Zending, Werelddiaconaat en Website: www.traject24.nl
Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)   Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)
Per adres: Kerkelijk Bureau   Asch van Wijcklaan 11, 3972 ST Driebergen
Voorzitter: H.H.W. Weeda (0343-520986) E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Secretaris: E. van Amerongen   Predikant voor bijstand en adviezen:
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Ds. H. Eschbach, Amersfoort (033-4725236)

E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO) Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland
Hervormd Gereformeerde Gemeenschap   Website: www.parklaankerk.nl
Kerkgebouw: Nieuw Salem, De Lei 86   Theologisch inspirator:
Bijstand pastoraat: Ds. B. den Butter Dr. W. van der Meiden (06-10968882)
Secretaris: J.W. van der Wilt (0343-514967) E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Uilenkamp 6, 3972 XR Driebergen  
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
ISZ De Brug Coördinatoren: A.F. Leenders (0343-515190) en F.C. Putz (0343-531449)
Adres: Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen   E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.iszdebrug.nl   Voorzitter: M. Putz
Geestelijk verzorger: M. Zuilhof(0343-555555, doorkiesnummer 813) E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Penningmeester: L. Janssen
Scriba: A.C. Smit - van der Heijden (521150) E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Bijdragen: NL45ING0000137241

                                   Running Dinner 2016

               

                Op zaterdag 5 november 2016 vindt voor de 8e keer een Running Dinner plaats.

 

 

Evenals andere jaren is het een initiatief van de wijkgemeenten IMK en de 3Wijken.

We willen hiermee gemeenteleden in huiselijke sfeer met elkaar in contact brengen.

Een Running Dinner bestaat uit een 3-gangen menu. Elk van die gangen vindt in wisselende samenstelling en op drie verschillende adressen plaats in de huiselijke sfeer van de deelnemers.

Bij een Running Dinner is geen sprake van rennen (running), maar deelnemers dienen wel de tijd in de gaten te houden (de klok tikt door!) om op tijd op het volgende adres aanwezig te zijn.

Deelnemers kunnen kiezen voor het verzorgen van een voor-, hoofd-, of nagerecht naar keuze.

Bij een voor- of hoofdgerecht kiest u ervoor om mensen bij u thuis te ontvangen.

Het dessert wordt gezamenlijk op één adres gehouden, waar alle deelnemers elkaar ontmoeten.

Verzorgers van een dessert-deel brengen hun dessert vooraf aan de avond naar dit dessertadres.

Wilt u meedoen, maar kunt u zelf geen gasten ontvangen of is koken voor u een bezwaar, geef u dan op voor het verzorgen van een deel van het dessert of neem contact met ons op.

Om praktische redenen willen we dit evenement alleen in Driebergen organiseren, daarom vragen we deelnemers van buiten Driebergen zich alleen op te geven voor het verzorgen van een dessert.

In onderstaande aanmeldingsstrook geeft u aan welk gerecht uw voorkeur heeft en hoeveel gasten u thuis aan tafel kunt ontvangen. De avond begint om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur.

Uw opgave moet uiterlijk maandag 24 oktober a.s. bij ons binnen zijn.

U kunt onderstaande aanmeldingsstrook inleveren op zondag 16 en 23 oktober in de daarvoor bestemde kunststof  boxen in de koffieruimte van de kerk of sturen naar Rienard Naberman,

Melvill van Carnbeelaan 18A, 3971BE  Driebergen; tel. 754525 of  06-44 138 840

Het team: Rienard Naberman, Daco Coppoolse en Hans Baart.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

                            Aanmeldingsstrook voor Running Dinner 2016

Ik neem met ……. personen deel aan het Running Dinner van zaterdag 5 november a.s.

Naam: ……………………………………..   (contactpersoon/gastadres)   

Adres: ……………………………………..

…………………………………………….

Tel: ………………………………………..   E-mailadres: …………………………………..…

Partner/vriend/vriendin:

Naam:…………………………………………………………………………………………….

Mijn/onze 1e voorkeur:  verzorging  voorgerecht  hoofdgerecht  dessert voor 6 personen

Mijn/onze 2e voorkeur:  verzorging  voorgerecht  hoofdgerecht  dessert voor 6 personen

(geef twee verschillende voorkeuren op zodat wij een goede indeling kunnen maken)

Wij kunnen thuis bij een voor/hoofdgerecht . . . gasten aan tafel ontvangen.

                                                                             (uzelf niet meegerekend)

Mijn dieetwensen zijn:…………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………..

Wij zijn bereid gastadres te zijn voor het nuttigen van het gezamenlijk dessert.

    Wij kunnen maximaal  …… personen ontvangen. (helft deelnemers hoeft niet te kunnen zitten)