PGDriebergen 
KerkNieuws
 
 
 

Jaargang 5 nummer 13, 10-11-2015                         Redactie email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente en de Vrijzinnigen Nederland

 

         

        

Kerkdiensten

ZONDAG 15 november 2015
Plaats Tijd Voorganger Bijzonderheden
Nieuw Salem   9.30 Ds. B. den Butter, Huizen  
Grote Kerk 10.00 Ds. W. Greydanus  
’t Hoge Licht 10.00 Ds. D.C. Coppoolse  
Parklaankerk 10.15 Ds. J.G. van Aller  
De Bron-Traject 24 11.45 Jonathan Westerkamp  
Nassau Odijckhof 10.30 Mw. C. van den Boogaard  
Sparrenheide 10.30 Ds. A. van Vliet  
Kapel Bartimeus 10.30 Ineke Klos Hagedienst
Grote Kerk 17.00 Ds. A. v.d. Meer, Zeist  
ZONDAG 22 november 2015
Plaats Tijd Voorganger Bijzonderheden
Nieuw Salem   9.30 Ds. J.H. van Daalen, Nijkerk  
Grote Kerk 10.00 Ds. J.T. Baart M.m.v. Cantorij
’t Hoge Licht 10.00 Ds. D.C. Coppoolse  
Parklaankerk 10.15 Mevr. ds. N. Meynen  
De Bron-Traject 24 11.45 Wil Doornenbal  
Nassau Odijckhof 10.30 Ds. S. Janse  
Sparrenheide 10.30 Ds. W. Timmerman  
Grote Kerk 17.00 Ds. Dr. J. Broekhuis, Barneveld Voorbereiding HA
Grote Kerk 19.30 Taizé Vesper  
ZONDAG 29 november 2015 – 1e Advent
Plaats Tijd Voorganger Bijzonderheden
Nieuw Salem   9.30 Ds. M. Verduin, Zeist  
Grote Kerk 10.00 Ds. H. Makkinga  
’t Hoge Licht 10.00 Ds. J. van Zelderen  
Parklaankerk 10.15 Dr. W. v.d. Meiden Kinderkring
De Bron-Traject 24 11.45 Richard Verhoef Jongeren & Band
Nassau Odijckhof 10.30 Mw. C. van den Boogaard  
Sparrenheide 10.30 Mw. J.C. de Zwaan  
Druivenkas Bartimeus 10.30 Jaap van Eekelen Hagedienst
Grote Kerk 17.00 Ds. B. den Butter, Huizen HA

Collectebestemmingen

Zondag 15 november: ZWO Project, Geef kinderen een toekomst

Wereldwijd leven miljoenen kinderen in moeilijke omstandigheden. Veel krijgen nauwelijks bescherming van hun gezin, familie of samenleving. Voor die kinderen willen wij ons de komende tijd, gemeente breed, inzetten. Wij steunen zo kinderen die moeten werken, seksueel uitgebuit worden en kinderen die slachtoffer zijn van geweld. Wij vragen uw steun voor dit project.


Zondag 22 november: KiA, Neve Shalom vredeswerk

Broeder Bruno Hussar had de droom dat er een andere weg naar vrede mogelijk moest zijn in Israël: Joden en Arabieren c.q. Joodse en Palestijns-Arabische Israëli’s, zouden met wederzijds respect voor elkaar in vrede samen moeten kunnen leven. Hij stichtte de Oase van Vrede ofwel 'Neve Shalom' (Hebreeuws) of 'Wahat-al-Salam' (Arabisch). Anno 2009 telt dit dorp ruim 50 gezinnen, de helft Joods en de andere helft Arabisch. Het kent een democratische bestuursvorm en is als een coöperatie georganiseerd. Een simpel ideaal vormt de basis voor het samenleven: *Leven vanuit respect en begrip *Gelijkwaardigheid tussen Joden en Arabieren *Vrede stichten vanaf en vanuit de basis *Onderwijs en bewustzijn stimuleren. Meer dan 300 families staan op een wachtlijst voor toelating tot het dorp. Met uw bijdrage kunt u dit ideaal ondersteunen.

Zondag 29 november: Noodlijdende kerken

Er zijn steeds meer noodlijdende kerken in Nederland door terugloop van kerkbezoek en kerkelijke bijdragen. Gemeenten worden bedreigd met sluiting, waardoor het geloof in de knel komt. Wij vragen uw bijdrage om de nood van deze gemeenten te helpen ledigen.

ZWO Themajaar KINDEREN IN DE KNEL - voor kinderen in COLOMBIA

De hoofdstad Bogota heeft ruim 8 miljoen inwoners. De stad is enorm gegroeid, vooral door de komst van mensen van het platteland, die de gevechten ontvluchten tussen het leger en rebellengroepen, die al tientallen jaren duren. Zij zoeken naar werk en wonen in sloppenwijken. Het tekort aan werk, slechte gezondheid en onderwijs leiden tot grote sociale problemen, drankmisbruik en vaak huiselijk geweld. Vooral kinderen zijn de dupe.

Als je door de sloppenwijken van Bogota loopt, zie je talloze kinderen werken op de markt of in de vuilnis. Kinderen doen zwaar en gevaarlijk werk en maken lange dagen. Voor velen is naar school gaan het laatste waar ze aan kunnen denken.

Ieder kind heeft recht op een goede toekomst en een leven zonder geweld en armoede. Vanuit die motivatie werd Fundacion Pequeño Trabajador (Stichting Kleine Arbeiders) opgericht. De organisatie startte na 1988 met een school in de wijk Patio Bonito in het zuiden van Bogota, waar veel vluchtelingen wonen.

Wij kunnen verschil maken door ons in te zetten voor een bevlogen school die onderwijs biedt aan deze kinderen en hen weerbaar maakt om hun kansen op een betere toekomst te vergroten.

Filipijnen: “Met geweldige veerkracht en doorzettingsvermogen bouwen mensen aan een nieuw bestaan en richten ze hun blik op de toekomst. Daarmee zijn zij een voorbeeld voor velen.”

De tyfoon Haiyan raasde op 8 november 2013 over de Filipijnen en trof 16 miljoen mensen. Meer dan 6.000 mensen verloren het leven, honderdduizenden raakten dakloos. 36 miljoen Euro werd in Nederland opgehaald en 90% daarvan is inmiddels uitgegeven aan hulp, zoals onderdak, wc's, financiële hulp en nieuwe schoolgebouwen. Onze gemeente droeg € 12.272 bij. Het rapport over de hulpverlening kunt inzien op Giro555. Op zondag 8 november werden de slachtoffers van de ramp herdacht in de Church of our Saviourin Den Haag.

Kaartenactie

Een kaart voor een onbekende vluchteling! Op 21 november gaat een aantal diakenen en predikanten van onze gemeente naar de Landelijke Diaconale Dag. Kerk in Actie zamelt die dag ansichtkaarten van gemeenteleden in voor vluchtelingen in het Midden-Oosten en Zuid-Europa om hen hiermee een teken van hoop en medemenselijkheid te geven.

Neem een mooie ansichtkaart en schrijf in het Engels hierop een wens en uw naam. Adresseer aan “To an unknown refugee”; plak geen postzegel. Neem deze kaart op zondag 15 november mee naar de kerk. De diakenen zorgen voor een doos om de kaarten in te verzamelen. Teksten:

“A terrible injustice is happening. Never we have felt so close to misery and suffering.

We want to let you know you are not alone. We pray for a better future.”

“I wish you a safe passage with a lot of respect on your way.”

“We hope and pray for a safe arrival in a country that respects you and your history.”

Kerk in Actie zorgt ervoor dat de kaarten terecht komen bij de vluchtelingen. Doet u ook mee?


3Wijken

Zondag 15 november, 10 uur Grote Kerk

Kijk uit! Pas op! In het onderwijs van Jezus aan zijn leerlingen klinkt in Marcus 12:38-13,2 deze waarschuwing: “Kijk uit, voor de schone schijn van hen die er recht op te menen hebben overal op de eerste plaats te mogen zitten.” Dit staat in tegenstelling tot het daaropvolgende tafereel van een weduwe die haar hele levensonderhoud schenkt aan de tempel. Walter v.d. Brom zal in deze dienst het orgel bespelen, Peter Tabbers is onze lector en voorgangster is ds. Wijke Greydanus. We hopen op een gezegende dienst.

Zondag 22 november, 10 uur Grote Kerk

Deze zondag heet doorgaans de laatste zondag te zijn van het kerkelijk jaar. Hierna begint immers de Adventstijd. We gaan deze zondag ons de namen herinneren van gemeenteleden die ons ontvallen zijn. Op deze zondag trekken we ook het spoor door van ‘Geven om zeven’, want het zevende werk van barmhartigheid is het begraven van de doden (ds. Hans Baart, cantorij).

Zondag 22 november, 19.30 uur Grote Kerk, Taizéviering

Op deze zondagavond vieren in de stijl van Taizé. Met jongeren is deze viering voorbereid en zij zijn ook bij de uitvoering betrokken. We zoeken de stilte, zingen en bidden met elkaar. De kerkzaal zal weer aangepast zijn met kaarsen, doeken en een icoon. Na afloop kunnen we elkaar ontmoeten, er wordt koffie en thee aangeboden. Graag tot ziens.

Zondag 29 november, 10 uur, 1e Advent

We beginnen aan een nieuw kerkelijk jaar. In deze tijd van Advent, met z’n donkere dagen en kou, gaan de boeken van de profeten open, warmen we ons aan hun visioenen en nieuwe kijk op wat komen gaat en hebben we het over een nieuwe tijd die aanbreekt. Over Zacharias die moet zwijgen (Lucas 1: 5-25). We zingen met elkaar weer mooie adventsliederen, zeggen onze gebeden, en trekken zo met elkaar op naar Kerst, als begin van een nieuwe tijd. Organist is Walter van den Brom, lector Job Krijgsman en voorganger ds. Henk Makkinga.

Bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar

Op 22 november worden in de eredienst de namen genoemd van wie ons in de gemeente ontvallen zijn. Het is een goed gebruik dat de nabestaanden daarvoor uitgenodigd worden. Dat vergt nogal wat werk en het risico is dat we daarbij fouten maken. Daarom wil ik u vragen: mocht u vermoeden dat een naam genoemd wordt, maar heeft u of uw familie geen uitnodiging gehad, wilt u dan contact opnemen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-24359765). Hieronder treft u de lijst met namen van de gemeenteleden die worden herdacht.

S.W. van Merkestijn                         P. Laurier                                          S. van der Klift-Brandsma

H. de Jager-van Dijk                         C. van de Vendel                               H.A. Meijer

L. van Leeuwen                                 G.N. van Schoonhoven                      G. Hoogerwerf-van IJzendoorn

W.A. Borgsteijn-van Velze                J. van Cappelle-van Beek                   H. Geerlof-Lekx

G. van Wandelen-Fransman              J. Bekker-Ravestein                           C.A. Sikking

H.A.W. Arink                                     W. Visser                                          J. van Weelden-Rook

H.J. Budding-van Beek                      G.R.S. Otter-de Bel                            D.A. van den Breul-van Garderen

R. Sonnevelt-Glashouwer                  G.C. van Reuler                                 A. Noordam-Bontrop

N.H. van Barneveld                           J. Kamminga                                     Th.B. Boot

H. Baars-Zwamborn                          S.M. van Pinxteren-Renirie                H.F. van den Bijtel

M.J. van Noort-Kooijman                   H.H. Tulp                                          E. Kooistra

S. van de Kraats-de Groot                 R. van Essen                                    K. Mantel

E. Roembeek                                     H.A. Brasz                                         I.B. van Zeijts-Lubberding

D. van Dusschoten-van Essen         J.F. Walet-Floor                                 A. Vlot-de Groot

J. Hardeman                                      E. Jansen-van de Hoef                      G.J. Quint


Het is goed dat u weet hoe de verhouding tussen de wijk en Sparrenheide/Nassau Odijckhof is. In beide huizen, die van onze wijk deel uitmaken, worden immers ook mensen herdacht. In onze wijk noemen we in principe alle namen, tenzij familie uitdrukkelijk ‘liever niet’ aangeeft. In Sparrenheide worden op 22 november alle overleden bewoners van het huis genoemd, niet van de aanleunflats. De laatsten klinken in de Grote Kerk voor zover ze tot de kerkelijke gemeente behoorden. Van het huis worden enkelen in voorkomende situaties ook in de Grote Kerk herdacht. De familie maakt de keuze welke dienst ze wil bijwonen. Op de zondagsbrief van de 3Wijken zullen de namen staan van gemeenteleden die in Sparrenheide herdacht worden.

Nassau Odijckhof heeft een algemene herdenking gehad op 27 oktober. Op de zondagsbrief van de 3Wijken zullen de namen staan van gemeenteleden die toen herdacht zijn. Wanneer deze mensen nabestaanden hebben die tot onze wijk behoren, dan worden dezen uitgenodigd voor de kerkelijke herdenking op 22 november.

 

Catechese gaat beginnen

Nu de herfstvakantie erop zit gaat de catechese 12-16 weer beginnen. We hebben al een avond gehad, maar echt gestart zijn we nog niet. Dat doen we op donderdagavond 19 november. Dit jaar moeten we misschien gaan splitsen in twee groepen. Opgeven kan bij ds. Hans Baart (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-24359765). Voor oudere jongeren kan ook wat gedaan worden als daar belangstelling voor is. Laat het me weten!

Vrijdagavondgebed

Weet u nog: een half uurtje in kleine kring verstillen, een paar verzen, een lied. Het vrijdagavondgebed blijkt na jaren nog altijd een zinvolle manier om de week te besluiten. Kom eens kijken! Het is elke vrijdag om 19.30 uur in de Grote Kerk.

Huiskamergesprekken

Momenteel lopen de huiskamergesprekken nog. Op veel plekken kwamen mensen uit de 3Wijken bij elkaar, rond ontmoeting en gesprek. Op zondag 3 januari zullen we deze gesprekken afronden met een themadienst over ‘Licht der wereld en zout der aarde’. Daarover later meer.

Met een hartelijke groet van de dominees, Wijke Greijdanus, Henk Makkinga en Hans Baart

 

Algemeen bij de kerkdiensten - Geven om zeven

In aanloop naar de opening van het diaconale inloophuis staan we in een aantal themadiensten stil bij de zeven werken van barmhartigheid. Hieronder treft u een overzicht aan van de thema’s en kerkdiensten waar we in de komende weken/maanden aandacht aan besteden: 22-11 GK en HL ‘Doden begraven’; 13-12 GK en HL ‘Vreemdelingen herbergen’; 07-02 GK ‘Naakten kleden’. U bent van harte welkom in de diensten en straks natuurlijk in het inloophuis!

Verdiepen & Ontmoeten

10 november: Franca Treur

De bekende schrijfster Franca Treur verzorgt op dinsdag 10 november, om 20.00 uur in Nieuw Salem, een lezing over verbrokkeling in de samenleving, een onderwerp in het verlengde van haar laatste roman De woongroep. Wat heeft dit voor uitwerking op de vraag naar zin?

Opgave is niet nodig (er is een deurcollecte i.v.m. de kosten).

Schrijven over je eigen leven

Een schrijfcursus door Ineke Haijtink, dit jaar over je vader. De cursus vindt in 2016 plaats op 20 januari, 3 en 17 februari, 2 en 16 maart. Opgave, voor 1 december bij Ineke Haijtink (516518; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


 

Oecumene: Verbinding tussen gelovigen

Met deze woorden kun je kort samenvatten wat de wereldwijde Raad van Kerken ook in ons dorp beoogt. Velen ervaren dat onze samenleving verbrokkelt en zelfs de gemeenschap van Christus lijkt wel te lijden aan het denken in doelgroepen en belangenbehartiging. Verbinding leggen tussen gelovigen in woorden, daden en gebed is dus een zinvolle uitdaging. De Raad van Kerken in Driebergen probeert heel bewust in de veranderende samenleving haar rol te vinden.

Helaas gaat de secretaris Peter Gerlagh er na jaren trouwe dienst mee stoppen. Wie wil zijn of haar talenten inzetten voor het werk van de Raad? De tijdsinvestering is met name een zo kort mogelijk verslag maken van vier vergaderingen, de vergaderingen met de voorzitter voorbereiden en de post bijhouden. Info: ds. Hans Baart (06-24359765, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Gehandicaptenpastoraat: Goedenavondcafé

Het Goedenavondcafé is dé ontmoetingsplek voor mensen met en zonder beperking. Op vrijdag 20 november komt Peter Tabbers verhalen vertellen bij de haard. Op 4 december verwelkomen we de Goedheiligman en zijn gevolg en op 18 december staat het café in het teken van Kerst. Iedereen is van harte welkom van 19.30 uur tot 22.30 uur in ’t Hoge Licht.

Verantwoording gift

Voor de 3wijken is een gift van € 50 ontvangen van de familie VdK. Hartelijk dank hiervoor.

H.D. Bakker, penningmeester College van Kerkrentmeesters

Wijkgemeente Immanuël

Ikea

Puffend zijn we zojuist de kassa van Ikea gepasseerd. Op de twee karretjes ligt opgestapeld 283 kilo aan keukenelementen. Gaan we dat zelf meenemen of laten we het bezorgen? Mijn lief haalt opgelucht adem als ik voorstel de spullen te laten bezorgen. Kost maar € 40 extra. Ze kan niet nalaten dit ‘laten bezorgen’ te linken aan het ‘laten verhuizen’ een week daarvoor. ‘Hadden we ook moeten laten doen, dan waren we nu niet zo moe geweest.’ Ik houd wijselijk mijn mond. Ik gun haar deze overwinning. De keukenelementen die we zojuist hebben aangeschaft zijn nodig om in de bijkeuken nog wat extra bergruimte te creëren. Bizar. Nadat we 25 Volvo V70’s vol naar de kringloop en 20 Volvo 70’s naar de stort hebben gebracht, struikelen we nog steeds over de spullen in het nieuwe huis zonder zolder. Het voorvaderlijk antiek zet je toch niet zomaar aan de weg? En een Friese staartklok die tien jaar geleden nog hebberig maakte en extra inbraakbeveiliging noodzakelijk maakte, moet toch ergens aan de muur komen te hangen, ook al is geen enkele plek geschikt. Mijn zoon is bereid onze antieke koperen kannen mee te nemen. Bij zijn oud-ijzerhandelaar krijgt hij € 4 de kilo. Maar dat gaat ons net te ver. Dus kopen we een Ikeakast met schuifladen waarin het koper een plaats moet krijgen tot de volgende verhuizing, naar Sparrenheide (als dat dan nog bestaat). 

De Ikeaformule is een succesformule. Modern spul, leuk design en betaalbaar. Praktisch in ieder huishouden komen we het tegen. Tijdens onze onlangs gehouden ‘gemeentereis’ zelfs in de ‘semi-desert’ van Georgië. Bij een koffiestop in niemandsland zagen we ook hier Ikeabestekmandjes. De Ikeaformule komt ook voorbij als we met de jeugdleiders van de kerk nadenken over het aanstellen van een nieuwe jongerenwerker. Onze externe begeleider voert ons in in de geheimen van een essentie-traject en stelt Ikea hierbij ten voorbeeld. Dit bedrijf heeft goed nagedacht over de vraag waarom het er is. Het zorgt dat de klant een goed plaatje krijgt van de mogelijkheden van huisinrichting. Alles ziet er vlot en modern uit en is duurzaam genoeg om tien jaar mee te gaan. De prijzen blijven betrekkelijk laag. Alles wordt geleverd in platte pakketten die makkelijk vervoerbaar zijn. En mocht je 283 kilo aan keukenelementen hebben gekocht, dan brengt Ikea het voor een ‘zacht’ prijsje bij je thuis.


Onze externe begeleider dwingt ons stil te staan bij de vraag: Wat is de essentie van de Wijkgemeente Immanuël? Wat wil je dat jongeren beleven aan deze gemeente? Na een avondje praten komen we tot deze kern: laat je raken en durf te vertrouwen op God. Er volgen nog een tweede en derde avond waarin we spreken hoe we hieraan vormgeven en welke activiteiten we daarbij kunnen bedenken. Het levert een concreet resultaat op wat ik nog niet kan verklappen omdat hierover met andere partijen nader beraad nodig is.

Tijdens de komende gemeentezondag willen we iets soortgelijks doen met de hele gemeente. Bij de vorige editie (16 november 2014) jaar hebben we het gehad over de essentie van onze wijkgemeente en hebben we ons de vraag gesteld: hoe ontmoeten we God en hebben we aandacht voor elkaar?  De ruim 500 opmerkingen zijn ingedikt tot een aantal clusters. Een viertal willen we presenteren. Daarna zetten we de gemeente aan het werk. Een van de velden heet ’inspirerende diensten’. Aan het groepje dat hierover met elkaar gaat spreken geven we de opdracht mee: hoe zien volgens jullie die eruit en wat gebeurt er dan?  Het doel is streven naar een nieuw geloofscommitment, een gezond wij-gevoel, een warme sfeer en een gemeente betrokken op de omgeving.

Intussen zijn de 283 kilo aan keukenelementen van Ikea getransformeerd tot een stevige keukenwand in de bijkeuken. Voor het antieke koper is maar één schuiflade beschikbaar. Veel te weinig helaas. Of moet ik zeggen gelukkig?  Er moet nog meer ballast overboord. Ten slotte geeft dat lucht. Je huis is toch geen pakhuis van voorvaderlijk erfgoed? En geldt dat ook niet voor onze gemeente? Heerlijk als er weer een frisse wind door dit Godshuis kan waaien.

ds. Daco Coppoolse

       

De gemeentezondag komt eraan

Net als vorig jaar in november willen we dit jaar opnieuw een gemeentezondag houden en wel op zondag 15 november. Vorig jaar ging het over de vraag: hoe ontmoeten we God met ruimte voor elkaar?  Graag willen we nu een vervolgstap maken en met de resultaten van vorig jaar, die de kerkenraad heeft besproken en verwerkt tot een aantal ‘kapstokken’, ons nu de vraag stellen: hoe geven we vorm aan deze identiteit?

We hebben globaal de volgende opzet voor ogen: om 9.30 uur inloop: koffie met iets lekkers; 10.00 uur beginnen we de dienst op de gebruikelijke manier. Vervolgens is het woord aan de voorzitter van de kerkenraad. Hij introduceert de route die we tot nu toe hebben bewandeld en het thema van de gemeentezondag. Vervolgens gaat de Bijbel open en volgt een korte preek. Hierna is het woord aan de gemeente. Er volgt een gesprek in groepjes. De kerkenraad biedt vier gespreksonderwerpen aan. Een van de groepjes gaat bijvoorbeeld over inspirerende diensten. De te beantwoorden vragen luiden: hoe zien die eruit en wat gebeurt er dan?  Plenair volgt een korte rapportage. Dan vervolgen we de dienst die we omstreeks 11.30 uur hopen te beëindigen. Daarna zijn er een hapje en een drankje.  Om 11.45 uur volgt de presentatie van het plan van aanpassing van de kerkzaal. Daarna is er nog een tweede ronde hapjes en drankjes. Omstreeks 12.30 uur ruimen we samen de boel op en keren huiswaarts.

Het voorbereidingscomité,

Joop Egmond, Marina Roelofsen, Gerrit Pijper, Lex Lemckert, Joop Koster, Daco Coppoolse

Presentatie plan aanpassing kerkzaal

Annekoos Littel, binnenhuisarchitecte met ruime ervaring op het gebied van renovatie van kerkinterieurs, heeft samen met een commissie uit onze gemeente een plan ontwikkeld om onze kerkzaal in een nieuw jasje te steken. Uit een nalatenschap van één van onze gemeenteleden zijn hiervoor gelden beschikbaar. Het plan is eerder dit jaar gepresenteerd in de wijkkerkenraad en enthousiast ontvangen. College van kerkrentmeester en AK zijn daarna akkoord gegaan. Nu is het moment aangebroken dat de kerkenraad hierover de gemeente wil kennen en horen. De kerkenraad is van mening dat de kerkzaal met dit plan een mooie metamorfose ondergaat. Hopelijk deelt u die mening, want dan kunnen we plannen maken voor de uitvoering.


 

Hervormd Gereformeerde Gemeenschap

Erediensten

In de komende weken ontmoet ik u in de morgendienst op zondag 15 november in Nieuw Salem en in de avonddienst op zondag 29 november in het Hoge Licht. In die dienst wordt het Heilig Avondmaal bediend en gevierd en we danken de Heere God voor de gave van dit sacrament. Op zondag 22 november wordt in de avonddienst de voorbereiding op deze viering gehouden. In deze dienst gaat Dr. J. Broekhuis uit Barneveld voor. In de diensten waarin ik mag voorgaan lezen we verder in de Brief aan de Efeziërs, op 15 november Efeze 2:11-22 en op 29 november Efeze 3:1-14. Deze zondag is ook de eerste zondag van Advent. Dat tekent ook de overgang naar een nieuw kerkelijk jaar en het toeleven naar het Kerstfeest. Zo zien we uit naar een bijzondere tijd in het gemeenteleven. In alles wat tot ons komt staat de komst en het werk van onze Heere Jezus Christus centraal. In Hem is het Licht dezer wereld reddend verschenen. In de verkondiging en bij brood en wijn mogen we gesterkt en gevoed worden. Gezegende diensten toegewenst met allen die u mogen voorgaan.

Pastoraat

Terwijl ik dit schrijf worden voor zover mij bekend geen gemeenteleden in het ziekenhuis verpleegd. Dicky Vonk-Drenthe, Van Wassenaerstraat 6, revalideert thuis na een geslaagde knieoperatie in het Diaconessenhuis in Zeist. Met haar zijn we dankbaar dat het goed gaat en we wensen haar sterkte toe voor de komende tijd. De heer C.B. Stok is in Sparrenheide opgenomen op de revalidatieafdeling (kamer 127). Daarvoor verbleef hij tien dagen in het Diaconessenhuis in Utrecht nadat er complicaties optraden na een eerdere val. Een ingrijpend gebeuren wanneer we dit meemaken op zo’n hoge leeftijd. We bidden Hem Gods kracht toe. Mevrouw W. van Gent-Gaasbeek, Sparrenheide 41, is erg vermoeid na de periode van bestralingen. Als gemeente wensen we haar nieuwe moed en kracht toe. In de eerste brief van Petrus lezen we: ‘Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.’

Bijbelkringen

Op 10 november komt de morgenkring samen om 10 uur bij zuster Riet Oskam, Park Seminarie 14. We komen ook samen op 24 november, de plaats van samenkomst spreken we nog af. We staan deze twee keer stil bij het thema ’Gemeente als vierende gemeenschap’. Dat gebeurt ook in de avondkring op 17 november en 1 december. Op 17 november worden we bij de familie Nap, Van Vollenhovenpark 32, verwacht, voor 1 december maken we nog een afspraak. Het jaarthema brengt ons dicht bij de manier waarop we in de praktijk vormgeven aan ons gemeenteleven. Het is boeiend om in de gesprekken te horen hoe we daar als leden van de gemeente instaan.

Allen hartelijk gegroet, Ds. B. den Butter

MANNENVERENIGING “Schrift en Belijdenis”

D.V. maandag 9 november komen we weer als mannenvereniging te Hoef om 19.30 uur samen voor de Bijbelstudie. Aan de orde komt dan Numeri 5:1-8 ‘Leven met God’, een Bijbelstudie van de hand van ds. D. Jongeneel (zie Bijbelstudie uit De Herv. Vaan nr. 9 – september 2014). Onze secretaris, broeder W. van Winkoop zal het een en ander voor ons inleiden. Mogen we weer op uw aanwezigheid rekenen?

Het bestuur


 

Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

Op zondag 15 november spreekt Jonathan Westerkamp; hij is verantwoordelijk voor Youth Alpha in Europa en heeft ervaring in het geven van de ministrycursus en het leiden van ministryteams.

Op 22 november spreekt Wil Doornenbal. Wil is klinisch psycholoog en auteur van diverse boeken. Haar interesse ligt vooral bij de vraag hoe christelijk geloof en gezonde psychologische groei samengaan. Wil is ook lid van onze gemeente. Trouwens, er is net een nieuw boek van haar verschenen: ‘Reizen door nieuw land – over ouder worden met perspectief …’.

29 november wordt speciaal: een jongeren-meeting, de band In Commission United (kijk eens op www.incommissionunited.com) speelt en neemt ons in de muziek mee om God te aanbidden. Richard Verhoef spreekt over het thema ’Genade’. Richard (23) deed de studie Sociale Pedagogische Hulpverlening, heeft binnen de HGJB verschillende jongerenreizen en tiener-evenementen georganiseerd en zet zich binnen Traject24 in voor het jongerenprogramma Cross.

Gebedsuur

Het bestuur heeft Gebed tot een van de speerpunten voor dit seizoen gemaakt. In principe elke 2e en 4e maandag van de maand wordt er een gebedsuur gehouden, om 19.00 uur in De Bron (omdat we daar onze zondagse bijeenkomsten houden). We houden het ’simpel’: gebed en voorbede; dus geen koffie/thee, zodat iedereen weer om 19.45 à 20.00 uur zijn weg kan gaan.

Namens het Traject24-bestuur, Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768

Parklaankerk

Terugblik: Zelfonderzoek

Op zondag 20 september ging ds. Johan de Wit uit de Walkartgemeenschap in Zeist voor in de Parklaankerk. Zijn overpeinzing had als thema “zelfonderzoek” en hij ontleende dit aan de tekst uit Jozua 3 waar het gaat om de overtocht van het volk Israël door de Jordaan naar het Beloofde Land. Dit kun je lezen als een allegorische vertelling, een zogenaamd plaatsvervangend verhaal. Oversteken is een psychisch proces. Pas als je werkelijk doorhebt wat het obstakel is voor je verdere ontwikkeling, dan kun je de oversteek maken. Waar naartoe? Dat heb ik voor mijzelf ingevuld als een volgende fase op je pad naar worden wie je ten diepste bent, dus hoe je door je Schepper bedoeld bent. Mijn ervaring is dat er steeds nieuwe obstakels opduiken. Mijn overtuiging is dat zelfonderzoek een levenslang proces is. Het vraagt tijd en energie, maar het heeft, hoewel niet altijd direct, toch op den duur een bevredigend resultaat in de vorm van weer een stukje gemoedsrust. En die “waat’ren der rust”, dat gevoel van vrede met het bestaan gun ik mijzelf en iedereen. In elk geval aan het einde van mijn leven, maar liefst toch ook al eerder.

Johan de Wit maakte een onderscheid tussen wat filosofen en sociologen aandragen om de samenleving en de mens verder te helpen ontwikkelen richting een wereld waarin we in vrede wonen, en wat religie en de grote wijsheidstradities daarover beweren. Eerstgenoemden richten alle aandacht op het collectief dat zorg draagt voor alle leden. Wanneer je de omstandigheden verbetert veranderen ook de mensen. Religie ziet het omgekeerd: het systeem wordt beter doordat de mens beter wordt. Idealiter vullen beide benaderingen elkaar aan.

Als religieus voorbeeld noemde Johan de Wit de Bergrede waarin Jezus zich richt tot ieder mens afzonderlijk. Dat komt neer op de opdracht om jezelf te onderzoeken en aan zelfkritiek te onderwerpen om van daaruit een houding te ontwikkelen van “fundamenteel welwillend” te staan ten opzichte van je medemens en ook fundamenteel aanvaardend tegenover de wisselvalligheden van het bestaan. Zelfonderzoek en zelfkritiek houden ons in beweging bij het zoeken naar de God die je wil dienen. Die God duidde Johan de Wit onder andere aan als het “Heelal” en dat vind ik een treffende benaming: heel-al, alles heel, ja, dat is toch waar mijn verlangen naar uitgaat. De slotzin van zijn overpeinzing kon ik daarom van harte beamen: ‘Veel is mogelijk als je beseft dat je een kind van het Heelal bent.’ Dat je het recht hebt om hier te zijn, net als de bomen en de sterren en dat de wereld met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen nog altijd een prachtige wereld is. Ga er voorzichtig mee om. BW

In en rond de Parklaankerk

Zo 22-11: Gedenken van de overledenen

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar worden in de Parklaankerk de namen genoemd van de overledenen van het afgelopen jaar. Ook andere dierbaren kunnen worden herdacht met kaarsen en bloemen. U kunt dit vlak voor de aanvang van de viering doorgeven.

Zo 29-11: Een viering rond het jaarthema ‘Wat zullen we nou beleven?’

Aankomende viering is de eerste adventszondag, maar wordt er ook aandacht besteed aan het jaarthema van de Parklaankerk ‘Wat zullen we nou beleven?’. Wat beleven wij in de kerk, in onze leefwereld, in de grote wereld om ons heen? En als je iets niet ‘beleeft’, hoor je er dan niet bij?

Verder op de agenda

Zo 15-11:    Filmhuis Parklaan: ’Oorlog en vrede’, 13.00 uur

Wo 18-11:   Leeskring ‘Literatuur en religie’, 14.00-16.00 uur

Do 19-11:   Warme tafel, 17.30-19.30 uur, aanmelden bij Minny van Oortmessen of in de kerk

Vr 20-11: Filmhuis Parklaan: Jeroen Willems avond, 20.00 uur

Di 01-12: Filmhuis Parklaan: ’Leviathan’, 20.00 uur

Wo 02-12:   Kring ‘Nader bekeken’, 14.30-16.00 uur bij Adri Wichers, Horstlaan 12a

Do 03-12:   Stilteontmoeting, 14.00-14.45 uur, iedereen is welkom

Vr 04-12: Ontmoetingsmoment Chez Baas, 16.00-18.00 uur

ISZ De BRUG

Sparrenheide

Ter gedachtenis

Op 29 oktober ging op 87-jarige leeftijd van ons heen mevrouw E. Jansen-Van de Hoef. Wij condoleren de familie met het dit verlies.

 

Mutaties
Mevrouw M.C. van Vessem-Vreman van kamer 26 woont nu in huize Beatrix in Doorn. De heer G. Lagerweij, wonend op kamer 10, is naar het Leendert Meeshuis gegaan. Op kamer 26 is mevrouw J. Kwakkenbos-Meyer komen wonen en op kamer 25 mevrouw Jacobse-Van der Ree.

 

Zondag Voleinding
22 november is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Wij herdenken dan in de dienst alle bewoners van ons huis, die in het afgelopen kerkelijk jaar overleden zijn. Wij nodigen de achtergebleven familie uit en steken voor alle ontslapenen een kaars aan. Ds. W. Timmerman, emerituspredikant in Driebergen, zal in deze dienst voorgaan.

 

Bijbelkring
De volgende Bijbelkring wordt gehouden op maandag 16 november om 15.00 uur in het Kruispunt. Ds. Coppoolse leidt de kring.

 

Collectes
De opbrengsten: op 18 oktober € 88,80, op 25 oktober € 80,15 en op 1 november €156,34.

Met hartelijke groet aan u allen, Anneke Smit

Rehoboth

                                   

Meeleven

Kortgeleden moest mevrouw B. J. van Dijk-Versloot (kamer 10F) opgenomen worden in het Diaconessenhuis in Zeist. Haar toestand gaf toen nogal aanleiding tot zorg. Intussen lijkt het met haar wat beter te gaan. Hopelijk zet deze kentering zich ook verder door.

 

Vergadering

Op maandag 16 november zal de pastorale commissie nog weer bij elkaar komen, op de gebruikelijke tijd van 13.30 uur.

 

Gedachtenisviering

Twee weken later hopen we de zeven bewoners te gedenken, die in de afgelopen maanden zijn heengegaan. Deze bijeenkomst vindt plaats in de salon en zal om 19.30 uur beginnen. Naast het noemen van de namen zullen er enkele teksten worden voorgedragen. Verder zal er passende muziek klinken. Ook zal er een Schriftgedeelte worden gelezen, zal er kort worden gebeden en zal er een toepasselijk lied worden gezongen. Het geheel zal een ingetogen karakter dragen.

Met een hartelijke groet, R.E. van der Wal 

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Algemene kerkenraad 29 oktober 2015 (samengevat verslag)

Ds. Hans Eschbach, geestelijk adviseur van Traject24, zal als voorzitter van de kerkenraads-commissie van Traject24 fungeren. Hij is niet stemgerechtigd.

Het verslag van de Visitatiecommissie van de bijeenkomst in mei jl., is ontvangen.

Uitvoerig is het rapport van de werkgroep “Een betere regenboog” besproken. Dit betreft één van de prioriteiten, die de kerkenraad in februari jl. heeft benoemd, op basis van het Beleidsplan 2012-2016. Duidelijk is dat binnen de PGD een ‘diversiteit in geloven’ bestaat. Het is van belang dat we dit onderkennen en dat die verscheidenheid ook wordt gedragen. In de praktijk blijkt dit moeilijk. We accepteren elkaars kleur. Echter het waarderen van de verscheidenheid schiet te kort. De werkgroep-leden hebben geïnventariseerd, wat voor pijnpunten er leven binnen de wijken en kerkenraadscommissies. Daarnaast hebben ze profielen van de verschillende eenheden beschreven. Zonder de inhoud van het rapport op waarheid te beoordelen, zijn de AK-leden zeer onder de indruk. Besloten is om het rapport, met een begeleidend schrijven, ter bespreking voor te leggen aan de wijkkerkenraden en kerkenraadscommissies. Daarbij zal gevraagd worden om met een voorstel te komen voor verdere bespreking.

Van gedachten is gewisseld over de toekomstige huisvesting van Traject24 binnen de PGD-gebouwen. Er zijn veel aspecten die hierbij een rol spelen. Naast financiële en logistieke aspecten, zijn ook de gevoelsaspecten van belang in de afweging. De kerkenraad heeft besloten, op basis van de uitgewisselde meningen en gedachten, dat het moderamen een voorstel formuleert ter besluitvorming in de novembervergadering.

Werkgroep Kerkbalans Nieuwe Stijl

In de recente bijeenkomst (5 november) is alle drukwerk besproken, wat u in januari over de Actie Kerkbalans in de bus krijgt: een brief van de wijkgemeente of groepering waartoe u behoort en een brief van Diaconie & ZWO. Ook weer een kleurige folder waarin een aantal activiteiten wordt belicht, inclusief foto’s. Nogal chic, vinden sommigen. Wees gerust, de folders kosten per stuk 18 cent.

Een onderwerp wat telkens weer ter sprake komt is of er een richtlijn is voor de kerkelijke bijdragen? Je zou kunnen zeggen 1% van het (bruto) inkomen. Dan zou je tegen een echtpaar met alleen AOW zeggen € 180.... En daarnaast een stel tweeverdieners met elk een bescheiden baan. Voor hen zou dat € 500 betekenen. Dat wil zeggen bruto, want zij kunnen van die gift in principe 42% = € 210 van de Belastingdienst terugkrijgen ....  Die twee situaties zijn dus niet te vergelijken.

Maar intussen zetten deze bedragen u misschien toch een beetje aan het denken. Want als we de gemiddelde bijdrage van alle volwassenen, 636 echtparen + 507 ‘alleengaanden’, nemen, dan is dat per persoon ruim € 186.

Als iedereen in 2016 elke week één Euro extra apart zou leggen, zou er € 92.500 meer binnenkomen. Vele kleintjes maken één grote.

Namens de werkgroep Kerkbalans,

Gerrit Jan Martens, T 0343 - 531 239, E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messiaans verlangen, uitzien naar bevrijding uit de hel

Dit is gedurende de Advent het thema van de Hagediensten en de Vespermaaltijden.

Op 29 november is het de eerste Adventzondag. We gaan ons in de Hagedienst een ongebruikelijke vraag stellen: Mag íedereen uitzien naar bevrijding? Ook de mensen die tot een eeuwige straf in de hel veroordeeld zijn? We blijven bínnen het Bijbelse verhaal. We laten de beelden en verhalen waarin de evangelisten hun geloof uitdrukten onverlet, ook als zij spreken over hemel, hel en laatste oordeel. Eerder dan theologen, hebben de afgelopen twee eeuwen enkele dichters en romanschrijvers zich gekeerd tegen de wreedheid van het tweede deel van het Bijbelse verhaal over het laatste oordeel. Een wreedheid die eeuwenlang in de christelijke moraal een grote rol gespeeld heeft.
Mogen de mensen in de hel uitzien naar een Messias die hen bevrijdt? En de mensen die vandaag de dag in onze wereld in een hel leven? Worden die door ons voorgoed aan hun lot overgelaten? En als wij hen niet kunnen of willen helpen, kunnen zij dan met elkaar ervaringen van bevrijding hebben? We zullen luisteren naar indrukwekkende verhalen daarover. Er komt geen bevrijding buiten ons om (Mattheüs 25:31-46). In deze dienst gaat voor Jaap van Eekelen.

De adventsvieringen vinden plaats in de Historische Moestuin van Bartimeus en beginnen om half elf (inzingen van 10.15 uur). Zie ook www.hagediensten.nl.

Liedjestrein op 14 november

Op zaterdag 14 november rijdt de Liedjestrein weer. Jullie zijn allemaal hartelijk welkom om weer liedjes te komen zingen en naar een verhaal te luisteren. Tussendoor krijgen jullie wat te drinken. Vriendjes en vriendinnetjes zijn ook welkom. Uiteraard jullie papa’s en mama’s ook. Voor hen staat er koffie/thee klaar.

Meer info krijg je van Anita de Bruin, tel. 0343-521566.

Kerstzangavond C.G.K. Driebergen

Luisteren naar goudklompjes in muziek en in de Bijbel. Dat is wat we hopen te doen op D.V. donderdag 10 december om 19:30 in de C.G.K. te Driebergen. Jongerenkoor ‘Tehilla’ en kinderkoor ‘Opent uwen mond’ hopen te zorgen voor de muzikale bijdrage o.l.v. dirigent Arjan Veen. Leendert Verduijn is deze avond onze organist. Deze kerstzangavond staat in het teken van het thema: ‘Schatgraven’. Evert Barten (auteur van diverse theologische jongerenboeken) hoopt een meditatie over dit onderwerp te houden. De meditatie zal gericht zijn op jongeren, dus het is voor iedereen te begrijpen. We hopen dat veel mensen komen luisteren op Oranjelaan 73!

Vacature Coördinator Vrijwilligerswerk (m/v) bij PDC de Herberg

Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg in Oosterbeek wil als verlengstuk van de plaatselijke kerkelijke gemeente een tijdelijk huis en geestelijke begeleiding bieden aan gemeenteleden die, om wat voor reden dan ook, even afstand willen nemen van hun woon/werksituatie en zich willen bezinnen op levensvragen. Tot het team behoren 8 betaalde krachten en 2 vrijwilligers, die de coördinatie van het vrijwilligerswerk als taak hebben. Er zijn ruim 200 vrijwilligers bij het werk van de Herberg betrokken.

Deze vrijwilligersfunctie heeft een tijdbesteding van gemiddeld 3 dagdelen per week. De werkzaamheden vinden plaats in Oosterbeek (wekelijks op dinsdag), vanuit huis (bij het oplossen van roosterproblemen) en incidenteel op andere momenten (bijvoorbeeld bij vrijwilligersbijeenkomsten).

Nadere informatie is beschikbaar op onze website www.pdcdeherberg.nl onder vacatures. Daarnaast kunt u informatie opvragen bij het hoofd facilitaire zaken Idelette Westerhof, bij voorkeur per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch 026-3342225.

De deadline voor KerkNieuws 14 is 27 november 2015


Adressen

Kerkelijk Bureau   Wijkgemeente 3Wijken
Adres: De Lei 86 - 3971 CA Driebergen Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115
Website: www.pgdriebergen.nl   Per adres: Kerkelijk Bureau
Open: ma. en do. van 08.00-14.00 uur Website: www.3wijken.nl
Telefoon: 0343-513570   Scriba: C. van der Hoog (0343-521617)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene Kerkenraad   Predikant: J.T. Baart (06-24359765)
Per adres: Kerkelijk Bureau   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voorzitter: J.C.A. Gortemaker (0343-516238) Predikant: H. Makkinga (0343-445655)
Scriba: M. Kingma (0343-518799)   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Predikant: W. Greydanus (0343-445655)
College van Kerkrentmeesters   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per adres: Kerkelijk Bureau   Wijkgemeente Immanuël
Voorzitter: G.F. Sollman   Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Per adres: Kerkelijk Bureau
Secretaris: K. Allaart   Website:
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl
Vrijwillige bijdragen: NL59FVLB0699643562 Voorzitter: L. Lemckert (06-57937800)
Collectebonnen: NL39RABO0375225714 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Diaconie   Scriba: G. Jaspers (030-6570300)
Per adres: Kerkelijk Bureau   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voorzitter: A.A. Dekker (0343-518826) Predikant: D. Coppoolse (06-15443064)
Secretaris: R.A. van der Lee (0343-531392) E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Traject24
Bijdragen: NL47RABO0385253818   Kerkgebouw: De Bron, Damhertlaan 87
Commissie Zending, Werelddiaconaat en Website: www.traject24.nl
Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)   Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)
Per adres: Kerkelijk Bureau   Asch van Wijcklaan 11, 3972 ST Driebergen
Voorzitter: H.H.W. Weeda (0343-520986) E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Secretaris: E. van Amerongen   Predikant voor bijstand en adviezen:
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Ds. H. Eschbach, Amersfoort (033-4725236)

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO) Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland
    Kerkgebouw: Parklaankerk, Parklaan 7
    Telefoon: 06-23086617
Hervormd Gereformeerde Gemeenschap   Website: www.parklaankerk.nl
Kerkgebouw: Nieuw Salem, De Lei 86   Theologisch inspirator:
Bijstand pastoraat: Ds. B. den Butter Dr. W. van der Meiden (06-10968882)
Secretaris: J.W. van der Wilt (0343-514967) E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Uilenkamp 6, 3972 XR Driebergen Pastoraal werker: P. Stegenga (0318-521222)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ISZ De Brug

Coördinatoren: A.F. Leenders (0343-515190) en F.C. Putz (0343-531449)

Adres: Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN          

Driebergen

  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.iszdebrug.nl   Voorzitter: M. Putz
Geestelijk verzorger: M. Zuilhof(0343-555555, doorkiesnummer 813) E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Penningmeester: L. Janssen
Scriba: A.C. Smit - van der Heijden (521150) E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Bijdragen: NL45ING0000137241