Jaargang 8, nummer 15, 5 december 2018| Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

 

ZONDAG 9 december

2e Advent

 

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

ds. Aleida de Hoog

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. H.J. Reinders

HA

Parklaankerk

10.15

Maria van Schaik-Laan en Willem van der Meiden

Open Ruimte

Nassau Odijckhof

10.30

Ds. T. Braam

 

Sparrenheide

10.30

Ds. L. Schoonderbeek

 

Druivenkas Bartimeus

10.30

Jaap van Eekelen

 

Bartimeus Kapel

10.30

Annemiek Dekker

Advent dienst

’t Hoge Licht, Traject 24

12.00

Jan-Maarten Goedhart

 

Grote Kerk

19.30

Taizéviering

 

 

ZONDAG 16 december

3e Advent

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. H. Makkinga

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. P. Bakker

 

Parklaankerk

10.15

Ds. B.Cozijnsen

 

Bartimeus Kapel

10.30

Annemiek Dekker

Advent dienst

Nassau Odijckhof

10.30

Arjen Vaartjes

 

Sparrenheide

10.30

Mevr. L. v. Deventer

 

’t Hoge Licht, Traject 24

12.00

Dick Westerkamp

 

Grote Kerk

19.30

Zangdienst

Cantorij o.l.v. Lieke v Oostenbrugge

 

ZONDAG 23 december

4e Advent

 

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. H. Makkinga

 

’t Hoge Licht

10.00

dhr. Arnold van Heusden

 

Parklaankerk

10.15

Ds. H. Schram

 

Nassau Odijckhof

10.30

Coby v.d. Boogaard

 

Sparrenheide

10.30

Ds. W. Timmerman

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Peter Bakker

 

Collectebestemmingen

Zondag 9 december

KiA: Kerstcampagne: Alle kinderen naar school (Colombia)

Als je door de sloppenwijken van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá loopt, zie je talloze

kinderen werken op de markt of in de vuilnis. Maar liefst 1,5 miljoen Colombiaanse kinderen moeten werken. Ze doen zwaar, gevaarlijk werk en maken lange dagen. Bovendien groeien ze vaak op in een donkere omgeving met veel geweld en drugsgebruik. Via een lokale partnerorganisatie biedt Kerk in Actie wekelijks ondersteuning aan kinderen en tienermoeders. Zij vergroten de weerbaarheid van deze kinderen en hun toekomstkansen.

 

Zondag 16 december

KiA: Kerstcampagne: Licht voor weeskinderen in de Oekraïne

Veel weeskinderen en kinderen met gedragsproblemen in Oekraïne worden opgevangen in staatsinternaten. Zo ook in het stadje Vynnyky. Het personeel van het staatsinternaat voor basis- en middelbaar onderwijs had moeite met de minimale voorzieningen voor de kinderen: het eten was ongezond, de medische zorg was slecht en het personeel was onverschillig ten opzichte van de kinderen. Via het project School van onze Dromen willen we deze kinderen een hoopvolle toekomst geven. De personeelsleden leren hoe ze liefdevol kunnen omgaan met de kinderen en hun sociale en gedragsproblemen. Het gebouw wordt opgeknapt tot een veilige, schone en vrolijke leefomgeving voor kinderen.

Zondag 23 december

KiA: Kerstcampagne: Licht voor vluchtelingenkinderen in Myanmar

In het noordoosten van Myanmar zijn ruim vierduizend Kachin, een christelijke minderheid, op de vlucht geslagen. Hun dorpen zijn in brand gestoken en er zijn gevechten tussen het leger en christelijke rebellen. Daarmee komt hun aantal op 120.000 gevluchte Kachin. Duizenden vluchtelingen zitten klem in de jungle. Ze hebben geen medicijnen en voedsel. Veel van hen zijn gehandicapten, vrouwen en kinderen. Jongeren zien geen toekomst en grijpen naar drugs. Kerk in Actie wil deze kwetsbare groepen ondersteunen en hen een lichtpuntje geven in deze donkere situatie.

Wijkgemeente Catharijne

 

Diensten Grote Kerk

Zondag 9 december, Grote Kerk, 10 uur

Op deze tweede adventszondag lezen we uit Maleachi 3: 1-4 en uit Lucas 3: 1-6. De naam van deze zondag is Populus Sion, een Gregoriaans introïtusgezang voor de tweede Advent, o.a. gebaseerd op Psalm 80. Met die psalm beginnen we de dienst. De schriftlezingen worden verzorgd door Marieke Schut, organist is Walter van den Brom en ds Aleida de Hoog gaat voor in deze dienst. U/jij bent welkom!

Zondag 9 december, Grote Kerk, 19.30 uur, Taizéviering

Op deze zondag houden we ’s avonds weer een viering in de traditie van de oecumenische broedergemeenschap van Taizé. D.w.z. dat we korte (meerstemmige) liederen in verschillende talen zingen, liederen die vaak herhaald worden. Daarnaast is er een korte Bijbellezing en zeggen we onze gebeden. En we zoeken de stilte.

Na afloop wordt er koffie en thee aangeboden en is er gelegenheid voor ontmoeting. Weet je van harte welkom in deze viering. (ds. Henk Makkinga)

Zondag 16 december, Grote Kerk, 10.00 uur

In de Adventstijd openen we vaak de boeken van de profeten van het Eerste Testament. In deze dienst van Schrift en Tafel lezen we daarom uit Sefanja (4: 14-20). Een hoopvolle en bemoedigende boodschap in moeilijke tijden. Daarbij lezen we ook Lucas 3: 7-18, over Johannes die de weg bereid voor Christus.

Samen met de kinderen van de nevendienst zetten we met het Adventsproject ook een stap op weg naar Kerst.

Paul van Oosten zal ons begeleiden bij het zingen, lector is Dixy Veenstra, en ds. Henk Makkinga is de voorganger. Het belooft een mooie viering te worden.

Zondag 16 december, Grote Kerk, 19.30 uur, zangdienst

Met de Cantorij van wijkgemeente Catharijne, onder leiding van Lieke van Oostenbrugge, zingen we in deze dienst allerlei Advents- en Kerstliederen. Ook dan van harte welkom in de kerk.

Zondag 23 december, Grote Kerk, 10.00 uur

Op de 4e en laatste zondag van Advent slaan we deze keer de Schrift open bij Micha (5: 1-4a) een prachtige profetie, nl. dat zwaarden omgesmeed zullen worden tot ploegijzers, en speren tot snoeimessen, dat geen mens meer zal weten wat oorlog is. Mocht dat eens waarheid worden. Daarbij horen en zingen wij het loflied van Maria (uit Lucas 1: 39-56). Een bijzonder lied, gezongen door een strijdbare jonge vrouw. Een Maria die we zo niet zo vaak zien.

Lector is Barend Samsom, Walter van den Brom zal op het orgel spelen, en ds. Henk Makkinga zal voorgaan. Van harte welkom in de kerk.

Uit de wijkgemeente Catharijne

Advent, op weg naar Kerst

De tijd van Advent, de tijd voor Kerst, is altijd een bijzondere tijd. Het is ook een tijd om je voor te bereiden op het Licht dat in de wereld komt. Christus in ons midden. Op die weg naar Kerst is er bijvoorbeeld de gratis adventskalender “Hoop” van de Protestantse Kerk Nederland, te bestellen via de webwinkel van de PKN. “Hoop” als een rode draad door alle dagen van de Adventskalender 2018. Voor elke dag is ook een moment van bezinning of meditatie aanwezig. Een quote om over na te denken, een persoonlijk verhaal dat u raakt, een recept om die avond te koken. Er is voor ieder wat wils in de kalender te vinden. In het thema ´Hoop´ wordt het licht op het pad naar Kerst zichtbaar. En brengt ze ons iedere dag een stukje dichter bij Kerst. Een andere adventskalender is te vinden op www.Kerkliedwiki.nl. Hiermee kunt u iedere dag op een muzikale manier toeleven naar het kerstfeest.

Jeugd, Jongeren en Gezin

Op vrijdagavond 23 november was er een ouderavond in het kader van Jeugd, Jongeren en Gezinnen. 12 enthousiaste en betrokken ouders (van kinderen tussen 0 en 26) overlegden samen met Kamiel van der Laan (jongerenwerker) en Marian van Giezen (tijdelijk predikant voor JJG) over lopende en nieuwe activiteiten voor de jeugd. Op de rol voor 2019 staan o.a. een Nieuwjaars-/winter-BBQ, Sirkelslag voor de tieners, een paar keer Kliederkerk voor gezinnen, meedoen aan of kijken naar The Passion op Witte Donderdag, een Gordoncursus voor ouders, een jeugd-avonddienst m.m.v. het RK jongerenkoor, een sportieve afsluitende activiteit voor de zomer en ín de zomer een Tienertoer. Natuurlijk willen we óók doorgaan met catechisatie, Premez2.0, Kindernevendienst, crèche en familiediensten.

Al die activiteiten zijn belangrijk om de kerk ook écht een plek voor onze jeugd te laten zijn. Daarbij kunnen we natuurlijk niet zonder de hulp van gemeenteleden. Daarom: ouders, maar zeker ook grootouders, ooms en tantes, singles, yuppen, dinkies en wie nog maar meer: doe mee en laat onze gemeente een gemeenschap zijn waar íedereen zich thuis voelt, van jong tot oud! Meld je bij Marian (06-18419992, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Ariadne (jeugdouderling, 06-52772839, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of iemand anders die je kent.

Persoonlijk

Als ik dit schrijf, ligt de decembermaand nog voor ons. Die laatste maand met de kortste dagen, met het minste licht. Aan het eind van die maand valt al het licht op een kwetsbaar kind in een voerbak. Zo heeft God zich aan ons willen schenken. Zo heeft Hij zich in het hart laten kijken. Zijn zoon vieren wij. Die van zichzelf zei: ‘Ik ben het Licht der wereld’. Bij dat geweldige feest hoort een voorbereiding. Die heet Advent. De voorbereidingsvraag is: Hoe zal ik U ontvangen?

In deze adventsweken hoop ik samen met u bij verschillende gelegenheden hierover na te denken. Sinds begin oktober heb ik velen van u ontmoet. Zeer tot mijn genoegen! Het is goed om te delen wat er in het hart leeft, zo verrijken we elkaar.

Ik wens u een mooie, inspirerende adventstijd toe!

Met hartelijke groet, ds. Aleida de Hoog

Bereikbaarheid predikanten

Hierbij een overzicht van de bereikbaarheid van de predikanten op een rij:

 1. Wijke Greydanus: dinsdag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655
 2. Henk Makkinga: maandag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655
 3. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 0343-476878 of 06-21893914

Met een hartelijke groet,

Ds. Marian van Giezen, ds. Wijke Greydanus, ds. Aleida de Hoog, ds. Henk Makkinga

Algemeen Nieuws

Goedenavondcafé

Op de landelijke diaconale dag in november heeft het Goedenavondcafé uit handen van zanger Stef Bos de derde prijs als diakonale smaakmaker van het jaar in ontvangst mogen nemen! Op de site van de PG Driebergen staat een mooie foto genomen van de prijsuitreiking. Ook in december zien we u graag in het Goedenavondcafé: Op vrijdag 7 december verwelkomen we Sint Nicolaas en op 21 december vieren we het kerstfeest.

Van harte welkom vanaf 19.30 uur – 22.15 uur in ‘t Hoge Licht, Klaproos 2.

Koffie met een oortje

Elke vrijdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in Koek en Ei in het diaconale pand De Ontmoeting. Voor wie een luisterend oor nodig heeft staan de predikanten klaar. U bent van harte welkom.

 

Iedere vrijdag Soephuis

In De Ontmoeting naast de Grote Kerk is het iedere vrijdag Soephuis: een heerlijke kop verse soep met een stuk brood voor €1. Het Soephuis is open van 11.30-13.30 uur! Ingang via de Hoofdstraat 113 of aan De Lei naast Nieuw Salem. Van harte welkom.

 

De Binnenkamer

De getijdengebeden in de kapel op Nieuw Hydepark worden gehouden van maandag t/m vrijdag, ’s morgens om 9.30 uur en ’s avonds om 21.30 uur. We nodigen u graag uit om een keer zo’n gebed mee te maken. Voor meer informatie kunt u terecht op de website https://www.bidindebinnenkamer.nl, en bij ds. Henk Makkinga en ds. Wijke Greydanus.

 

Oproep wijkgemeente Catharijne (herhaling)

Begin oktober jl. hebben we een oproep gedaan om nieuwe medewerkers te werven voor de sectieteams. Dat heeft een aantal positieve reacties opgeleverd. Daar zijn we erg blij mee. Maar we hebben nog meer nieuwe mensen nodig.

Het gaat om bezoekmedewerkers. Vooral sectie 2 en sectie 6 hebben versterking nodig.

Hij/zij onderhoudt contact met een aantal adressen (zeg maar oog en oor).

Wat houdt het verder in ?

 • Personen van 80+ een bezoek brengen met verjaardagen, met een bloemetje namens de kerk.
 • Een bezoek brengen i.v.m. een huwelijksjubileum, met een bloemetje namens de kerk.
 • Af en toe iets rondbrengen namens de kerk, bv. uitnodigingen bij 80+ mensen voor de advent- en passiebijeenkomsten. Ook bv. wijkgidsen en uitnodigingen voor huiskamergesprekken.
 • Meedraaien in een sectieteam; komt globaal eens per twee maanden bij elkaar.

Als u meer informatie wilt krijgen, kunt u contact opnemen met uw sectie-coördinator of met

Meindert Kingma Tel. 0343-518799 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Pastoraat wijkgemeente Catharijne

Vanaf 1 januari 2019 is onze wijkgemeente voor pastorale zorg aangewezen op onze beide interim-predikanten, ds. Aleide de Hoog en ds. Marian van Giezen. Binnen de Taakgroep Pastoraat hebben we afgesproken, dat, in geval u behoefte hebt aan een pastoraal gesprek, u contact op kunt nemen met de coördinator van uw sectie. Die zorgt dan voor een afspraak met één van de predikanten. Zie voor gegevens van de coördinatoren www.wgcatharijne.nl.

Als u iemand kent die in aanmerking komt voor de bloemen uit de kerk, dan kunt u dit ook doorgeven aan uw sectie-coördinator; graag met opgaaf van reden.

Namens de Taakgroep Pastoraat en Gemeenteopbouw.

Adventsbijeenkomst wijkgemeente Catharijne

Donderdagmiddag 13 december a.s. organiseert de wijkgemeente Catharijne een adventsbijeenkomst voor ouderen. De middag begint om 14:30 uur en duurt tot ongeveer 17:00 uur. Voor de pauze is een liturgisch gedeelte gepland, geleid door onze interim-predikant ds. Aleida de Hoog en met pianobegeleiding door Gerrit Pijper. Na de pauze zal een kerstverhaal worden verteld door Mieke Amptmeijer. Verder is er een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Als u vervoer nodig heeft kunt u contact opnemen met mevr. Heleen van den Brom Tel. 514531 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag ontmoeten wij u op 13 december.

Namens de sectieteams van de wijkgemeente

Uit de kerkenraad

Op 13 november heeft de wijkkerkenraad in zijn nieuwe samenstelling vergaderd. Deze eerste vergadering stond allereerst in het teken van elkaar beter leren kennen. Werkwijze van moderamen, kleine kerkenraad en (grote) wijkkerkenraad is doorgenomen. Aan de orde kwamen verder het afscheid van Wijke en Henk per 30 december a.s., de voortgang in het beroepingswerk, Vorming en Toerusting periode 1e helft 2019, Jeugd, Jongeren en Gezinnen, Classis, Diaconie, ZWO, Samen Leven gewoon Doen en het pastoraat in onze wijkgemeente. De kleine kerkenraad vergadert weer op 11 december. Belangrijkste onderwerpen zullen de komende kerkdiensten en de afscheidsdienst van Wijke en Henk op zondag 30 december zijn. Noteert u deze datum vast in uw agenda? De afscheidsdienst begint om 10:00 uur. Na afloop is er een receptie waarin persoonlijk afscheid kan worden genomen.

Met hartelijke groet, Ron Spruit (scriba) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Immanuel

Rondom de erediensten

Op zondag 9 december is het de tweede Advent. In de verkondiging sluit ik aan bij de lezingen van de kindernevendienst – Jesaja 40: 1-11. Goed nieuws. We zingen het projectlied en openen weer een aantal luikjes. We vieren met elkaar het Heilig Avondmaal. Bij de viering kijken we niet alleen achterom naar wat Christus gedaan heeft maar zien we ook uit naar zijn komst.

Op zondag 16 december mogen er drie Adventskaarsen gaan branden. Oud-predikant van wijkgemeente Immanuel Peter Bakker uit Den Haag gaat voor. Een vertrouwd gezicht op de kansel. In de kindernevendienst klinkt Jesaja 52:7-10.

Op zondag 23 december is het de vierde Advent en hoopt ons gemeentelid Arnold van Heusden voor te gaan. In de kindernevendienst klinkt Zacharia 9: 9-10.

We wensen elkaar troost- en hoopvolle diensten toe! Advent is kijken naar wat komt. Advent is durven dromen, is licht zien in de duisternis, geloven dat God met ons is en dat zijn rijk zal komen.

Jongerencatechese

Momenteel is er een prettige, leergierige groep van zeven jonge tieners o.l.v. Magda Lijftogt en Marina Roelofsen om de twee weken in ’t Hoge Licht actief. Mooi is ook dat diverse gemeenteleden zich bereid hebben verklaard warme maaltijden te koken voor deze groep.

Dankbaarheid is er ook bij de groep oudere tieners die in de pastorie o.l.v. ondergetekende en Ans bij elkaar komen. We zijn begonnen met twee en op het moment dat ik dit schrijf staat de teller op zeven tieners. Ook geweldig dat een ouderpaar zich spontaan meldde om voor deze groep een warme maaltijd te maken – dat werd door ons dankbaar aanvaard! Tevens gaven zij aan best een keer een avond te doen met deze oudere tieners.

En wat nog leuker is: de jongeren komen in beide groepen uit Immanuel en Catharijne. Wijkoverstijgend dus. Of beter: wijkenverbindend!

Adventsbijeenkomst ouderen

Op woensdag 12 december is er voor alle ouderen (75+) in onze wijkgemeente een Adventsbijeenkomst in ’t Hoge Licht. Door de pastoraatsgroep ouderen is een mooi programma in elkaar gezet. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends is er inloop en om 10.30 uur starten we dan: volop ontmoeting, zingen, bidden, een overdenking van ondergetekende, een goed glas en een aangeklede broodmaaltijd. Rond de klok van 13.30 uur beëindigen we deze bijeenkomst. Met elkaar op weg naar Kerst. Van harte uitgenodigd en welkom.

Kringwerk

Inmiddels heb ik een aantal kringen bezocht en een of twee avonden meegedaan. Prachtig om te merken hoe gemeenteleden met elkaar in gesprek zijn rond geloof en leven en wat een kleinere kring kan betekenen in het bemoedigen en ondersteunen van elkaar. Waardevol dus. Tegelijk kom ik er achter dat naast wat er in het kringboekje 2018 staat, nog allerlei andere kringen en groepen bij elkaar komen in de gemeente.

Ik spreek hier de hoop en het verlangen uit dat in een nieuw boekje voor 2019 deze kringen zich ook kenbaar maken. Een diversiteit in aanbod en verbondenheid in de gemeente is wezenlijk voor de opbouw.

Kerkelijke Agenda

Vrijdag 7 december: 18.00 uur Catechese jonge tieners in ‘t Hoge Licht

 • Dinsdag 11 december: 19.45 uur Vergadering wijkkerkenraad
 • Woensdag 12 december: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl
 • 00-13.30 uur Adventsbijeenkomst ouderen
 • Donderdag 13 december: 18.00 uur Gezamenlijke ambtsdragersvergadering PGD

met maaltijd in Nieuw-Salem

 • Vrijdag 14 december: 18.00 uur Maaltijd en ontmoeting – catechese oudere tieners

bij Hanneke en Gerard Frank Sollman

 • Vrijdag 21 december: 18.00 uur Catechese jonge tieners in ’t Hoge Licht

Ter overdenking

“Maak een nest in jouw geest voor Gods woorden, die kloppen aan je oren. Laat ze niet wegvliegen noch verzinken, maar iets voortbrengen.”

Augustinus

Tenslotte

Een hartelijke groet uit de pastorie, in Christus verbonden,

 1. Henk Reinders

Parklaankerk

Agenda

06-12-2018 (do): Stilteontmoeting, 14.00 – 14.45 uur

07-12-2018 (vr): Chez Baas, 16.00 – 18.00 uur

12-12-2018 (wo): Adventsontmoeting, 17.00 – 19.00 uur

21-12-2018 (vr): Filmhuis Parklaan ‘Het meisje en de dood’, 20.00 uur

Open ruimte

Het Bijbelboek Job heeft de eeuwen door mensen geïnspireerd die op zoek zijn naar het ‘waarom’ van het lijden in de wereld en naar het Godsbeeld dat met lijden en troost is verbonden. Job behoort tot de joodse wijsheidsliteratuur en in de gesprekken die Job heeft met zijn ‘vrienden’ en met God komt het tot opmerkelijk diepzinnige en ook ongemakkelijke beschouwingen over het lijden in de wereld en een straffende God. Voorgangers Maria van Schaik-Laan en Willem van der Meiden nemen ons mee in moderne bewerkingen, zoals die van Karel Eykman, die de vele vragen van het boek Job weer actueel maken. 10.15 uur, iedereen is welkom, collectemandjes voor de kosten.

Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl.

Wijkgemeente Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

De komende zondagen zijn dit onze sprekers:

9 december: ds. Jan-Maarten Goedhart is voorzitter van New Wine Nederland. Hij is predikant met bijzondere opdracht, werkzaam bij de IZB als projectleider missionaire trajecten. Jan-Maarten is lid van de Nieuwe Kerk in Utrecht.

16 december: ds. Dick Westerkamp keerde met zijn vrouw 25 jaar geleden terug naar Nederland, nadat hij in Oeganda en Rwanda op het zendingsveld had gewerkt. Hij werd predikant van De Lichtboog, de Nederlands Gereformeerde Kerk in Houten. Dick werd bekend door de aandacht die hij vroeg voor de gaven van de Geest en stond aan de wieg van de Nederlandse tak van de charismatische beweging New Wine. Hij is kortgeleden met pensioen gegaan.

23 december: ds. Peter Bakker was jaren geleden voorganger in de Immanuelkerk in Driebergen. Hij verhuisde naar Den Haag, maar spreekt nog regelmatig bij ons; dus ook op deze ’nulde kerstdag’ 23 december.

Gods liefde voor mens en dier

Marije Vermaas-Boer sprak in november bij ons over dit thema. Een paar quotes:

-In Genesis 1 wordt de mens als laatste gemaakt; de mens is dienstbaar aan de schepping.

-Noach moest alle dieren redden; en hier gaf God een belofte aan mens en dier; en de mens mag daarna vlees eten.

-En bij Jona: God besluit Nineve niet te vernietigen omwille van mens en dier.

-In het bekende Johannes 3:16 staat: Want God had de wereld zo lief… Hier wordt het Griekse              woord ’kosmos’ gebruikt, wat wereld betekent (en dus niet alleen de mens!).

-Een bisschop uit Afrika zei onlangs op een congres: Laten we het niet hebben over de armoede in de Afrikaanse landen, maar over jullie hebzucht in het westen.

-God is het centrum van de schepping, niet de mens!

-De schepping leert ons veel over Gods liefde.

Haar hele toespraak is nog te beluisteren via www.traject24.nl/toespraken.

Vooruitblik naar kerst

Op 1e Kerstdag hebben we als Traject24 geen bijeenkomst. We concentreren ons op de samenkomsten op zondag 23 december (waar Peter Bakker zal spreken) en

op maandagavond 24 december (een bijzondere kerstavond voor jong tot oud om 19.30 uur). In het volgende nummer meer info.

Namens het Traject24-bestuur, Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

College van Kerkrentmeesters

 

In relatie tot financiën en financiële positie

In dit nummer van Kerknieuws staan wij uitgebreider stil bij het ‘financiële plaatje’ van onze Protestantse Gemeente Driebergen (PGD) in relatie tot het beroepingswerk en de (voorgenomen) besluiten die de Algemene Kerkenraad heeft genomen.

In de afgelopen maanden is er binnen de Algemene Kerkenraad en de wijkgemeenten en het College van Kerkrentmeesters veel gesproken over het beroepingswerk voor de wijkgemeente Catharijne. Naast de inhoudelijke kant (‘wat is het profiel?’) is er ook een financiële kant.

Een predikant krijgt normaliter een aanstelling voor ‘onbepaalde tijd’. Een gemeente die een predikant wil aanstellen, moet zeker weten dat zij een predikant langdurig kan betalen. Daarom is het nodig dat het College van Kerkrentmeesters en de Algemene Kerkenraad een prognose van de inkomsten en uitgaven opstelt én inzicht heeft in het vermogen van de gemeente (‘de financiële positie’). De landelijke kerk houdt toezicht op dergelijke zaken via de financiële commissie van de classis.

In onze PGD hebben wij al jaren de situatie dat onze inkomsten lager zijn dan onze uitgaven.

In de afgelopen jaren zijn al veel maatregelen genomen die de grote tekorten, waarvan in het verleden sprake was, hebben teruggebracht. Wij hebben gelukkig nog ‘eigen vermogen’, dit is geld dat in de lange historie van onze Driebergense kerk bij elkaar is gebracht. Door de verkoop van een pastorie en twee kerkgebouwen is een belangrijk deel van het geld dat ‘in stenen’ zat, nu zichtbaar geworden in ons vermogen (en op de bankrekening).

Door de jaarlijkse tekorten teren we echter in op ons vermogen. Als dat zo doorgaat heeft dat gevolgen voor het aantal predikanten en gebouwen. Daarom hebben wij het uitgangspunt dat er in principe geen jaarlijkse tekorten zouden mogen zijn (‘het huishoudboekje op orde’). Anderzijds willen we ook het vermogen dat wij hebben goed inzetten.

Om aan al deze aspecten recht te doen, heeft de Algemene Kerkenraad op 1 november jl. een ‘voorgenomen besluit’ genomen om te komen tot een tijdelijke aanstelling voor een van de vacatures van de wijkgemeente Catharijne. Het geld hiervoor zetten wij in ons vermogen apart. Zodoende maken wij gebruik van ons vermogen, maar niet onbeperkt. Dit besluit moet nog goedgekeurd worden door de landelijke kerk.

Het geraamde vermogensplaatje van eind 2018 naar eind 2023 geeft dan het volgende beeld.

Van het vermogen eind 2018 van € 2,3 mln. is € 0,6 mln. nodig voor de onderhoudsvoorziening. Deze voorziening is nodig voor het groot onderhoud aan de kerkgebouwen en pastorieën. Dit geld mag niet voor andere doelen gebruikt worden.

Op basis van de besluiten vullen wij een tweetal ‘bestemmingsreserves’ aan tot elk € 75.000. Dit geld mag dan alleen aan die doelen besteed worden. Het betreft de compensatie voor het kerkelijk gebruik van ’t Hoge Licht en voor nieuwe initiatieven. We besteden van het vermogen € 350.000 aan de ‘2e nieuwe predikant’ die wij voor een periode van 5 jaar willen aanstellen. Hierin zijn ook de kosten voor de predikant voor Traject24 begrepen. Ook dit geld mag niet voor andere doelen gebruikt worden. Na aftrek van het geraamde totale tekort over de periode 2019 – 2023, resteert een vermogen van € 1,1 mln. Enkele jaren geleden besloot de Algemene Kerkenraad dat wij € 1,0 mln. weerstandsvermogen (of: minimaal vermogen) nodig hebben om steeds aan onze verplichtingen te kunnen voldoen. Dat is vermogen dat we altijd aanwezig moeten hebben en waar we niet van mogen besteden. Er blijft dan naar verwachting eind 2023 een echt vrij vermogen over van € 100.000.

Samengevat:

 1. Met deze aanpak willen wij onze verantwoordelijkheid nemen om gemeenteopbouw blijvend mogelijk te maken, het beschikbare vermogen goed in te zetten en tegelijk de tekorten niet verder op te laten lopen.
 2. Wij teren in de periode 2019 – 2023 ongeveer € 600.000 in op ons vermogen. Er resteert eind 2023 een geraamd vrij vermogen van € 100.000. Wij zijn dus niet zo rijk als sommige mensen wel eens denken.
 3. Deze aanpak is echt alleen mogelijk als alle leden van onze gemeente ook hun bijdrage blijven leveren door naar vermogen bij te dragen in de actie Kerkbalans.

Met vriendelijke groet,

Algemene Kerkenraad en College van Kerkrentmeesters

 

Sparrenheide

Op de Revalidatie is tijdelijk opgenomen mevr. Arends en dhr. Jansen mocht weer naar huis terugkeren. Mevr. V.d. Horst is opgenomen op de KDO. Mevr. Haalboom en dhr. De Vries zijn beiden na een ziekenhuisopname weer op hun eigen kamer. Het herstelproces zal nog een tijdje duren. Verras onze zieken eens met een kaartje.

We mogen terugzien op een mooie dienst tijdens de Eeuwigheidszondag. Vele familieleden waren gekomen om een kaars voor hun dierbaren aan te steken. Hoe bijzonder is het dat er iedere zondag nog in Sparrenheide een dienst gehouden mag worden. Ik zou u vanaf deze plaats ook willen oproepen om zoveel mogelijk naar onze diensten te komen. Ook als u niet zelfstandig kunt komen kunt u altijd gehaald worden. Laten we samen een gemeenschap vormen. Eén van onze voorgangsters, mevr. Liesbeth van Deventer, had onlangs een mooie preek over bidden. Laten wij ook samen voor haar bidden dat zij in het komende jaar naast haar drukke baan en gezin haar studie theologie mag voltooien om haar grote passie dominee te worden te verwezenlijken. Op het moment van schrijven is het buiten kil en nat en we verlangen weer naar het licht. De eerste adventskaars is al aangestoken. De liturgische kleur voor advent is paars en in sommige kerken is de derde kaars i.p.v. wit roze. De hoop en uitzien naar het naderende kerstfeest.

Op woensdag 12 december hebben we weer de jaarlijkse adventsviering in de Vierhoutzaal. Aanvang: 15.30 uur. We hopen weer op een grote opkomst. Uitnodigingen volgen nog.

Ik deel u vast mede dat m.i.v. het volgende jaar het Zingend Geloven op de tweede maandag van de maand zal plaatsvinden. Kijkt u maar op de borden.

Hopen en uitzien naar het licht, hopen, weten dat het kwade zwicht, hopen, Christus komt, het ware licht.

Collectes

Op 11/11 € 90,85 , op 18/11 € 94,10 en op 25/11 € 224,42. Hartelijk dank hiervoor.

Namens de pastorale commissie Sparrenheide wens ik u goede dagen toe.

Elly Heek – van Doorn

Rehoboth

Kerstviering

Op maandag 10 december om 10.30 uur is er een kerstviering in de salon. Medewerking aan deze dienst wordt verleend door enkele leden van de Catharijne cantorij. Pianist is Gerrit Pijper en de voorganger is ds. Henk Makkinga. Vanwege zijn vertrek naar Doetinchem zal dit tevens de laatste keer zijn dat ds. Henk Makkinga een viering leidt in Rehoboth. Wij danken hem hartelijk voor de creatieve wijze waarop hij dit een aantal keren heeft gedaan.

Donderdag 20 december 10.45 uur pastorale activiteit met de geestelijke verzorger Marijke Zuilhof.

Namens de pastorale commissie een hartelijke groet, Tiny Liebeek

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Zing mee in het kerstconcert van de Catharijnecantorij!

Het thema van deze dienst is 'van Advent naar Kerst'

Heerlijk uit volle borst de bekende advents- en kerstliederen meezingen, maar ook luisteren naar prachtige liederen over Maria, internationale wiegeliedjes, koralen van Bach, poëzie en mooie teksten. De cantorij staat o.l.v. Lieke van Oostenbrugge en wordt op orgel en piano begeleid door Paul van Oosten. Het belooft een verrassende en mooie avond te worden.

Welkom in de Grote Kerk in avonddienst van 16 december, aanvang 19.30 uur.

 

Mededelingen ZWO

Met ZWO aan tafel! Op vrijdagavond 8 februari 2019 zijn we zover en kunt u weer aanschuiven aan de sponsormaaltijd voor ons 2-jarig project “Bouwen aan een Beter Bestaan” en wel het werk in Bangladesh. Onze partners daar zetten zich in om de door stormen en overstromingen getroffen gemeenschappen weerbaar te maken en te ondersteunen op de weg naar herstel en een waardig leven. Terwijl u geniet van een gevarieerd menu krijgt u meer informatie over het project dat wij samen ondersteunen. In januari krijgt u meer informatie. Wij kijken er nu al naar uit.

De laatste stand voor hulp na de tsunami op Sulawesi is bekend! Via de bank is € 3.645 binnengekomen, wat de stand samen met de collecteopbrengst op € 4.958 brengt. Met de verdubbeling door ZWO maken we dus € 9.916 aan Kerk in Actie en hun partners over.

Bouwen aan een Beter Bestaan: De kijkdozen actie van de kinderen in de wijkgemeente Catharijne voor het ZWO project heeft het fantastische bedrag van € 183,55 opgeleverd. We gaan dus met de stand van € 11.428! op weg naar het nieuwe jaar.

Hartelijk dank allen!

Commissie ZWO

Iko lezing dinsdag 11 december om 10 uur in ’t Hoge Licht

“De Messiah” door Camiel Verhamme

Opmerkelijk genoeg associeert vrijwel iedereen dit werk met de kersttijd, maar Händel heeft het niet als kerkmuziek bedoeld en al helemaal niet voor kerst. Het werk werd zelfs aangekondigd als Grand Musical Entertainment en vertoont de karakteristieke driedeling van Händels opera’s (twee pauzes).

Omdat de ‘verhaallijn’ van de Messiah globaal het kerkelijk jaar volgt - van Advent tot en met Pinksteren - is er geen geëigende periode voor een uitvoering ervan. Maar omdat de tekst de nadruk legt op de voorspelling en aankondiging van de Messias, vinden tegenwoordig uitvoeringen vooral plaats in de aan kerstmis voorafgaande adventstijd.

U zult deze morgen in kort bestek iets te horen krijgen over de geschiedenis van het werk, het

libretto, de structuur ervan en vooral zult u vanzelfsprekend naar een aantal bekende en minder bekende fragmenten kunnen luisteren die eerst zullen worden toegelicht. Daarbij zal de nadruk liggen op de vocale en instrumentale kenmerken van elk der afzonderlijke delen waaruit dit oratorium bestaat. Die zijn overigens identiek aan die van de opera’s van Händel en veel opera’s en oratoria uit de tijd van de Barok.

Voor vervoer: Tiny Kingma 518799

Deadline KerkNieuws 16 > 14 december 2018

 

Adressen

 

Kerkelijk Bureau

Wijkgemeente Catharijne

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Website: www.pgdriebergen.nl

Per adres: Kerkelijk Bureau

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Website: www.wgcatharijne.nl

Telefoon: 0343-513570

Scriba: R. Spruit (06 30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: J.C.A. Gortemaker (0343-516238) Scriba: J. Koerts (0343-512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ds. Wijke Greydanus: dinsdag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655;

Voorzitter: G.F. Sollman

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vrijwillige bijdragen: NL59FVLB0699643562

ds. Henk Makkinga: maandag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655;

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

 

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: A.A. Dekker (0343-518826) Secretaris: Ellen van Amerongen (0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bijdragen: NL47RABO0385253818

ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0343-476878 of 06-21893914;

ds. Marian van Giezen: (8 uur per week) variabel beschikbaar. e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-18419992

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

 

Wijkgemeente Immanuël

Per adres: Kerkelijk Bureau

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Voorzitter: H.H.W. Weeda (0343-520986)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Secretaris: E. van Amerongen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: C.E. Altena

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ISZ De Brug

Predikant: H.J. Reinders (06-10730732) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug.nl

Secr. Diaconie: Ellen van Amerongen (0343-514883) mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

 

Wijkgemeente Traject24

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: A.C. Smit-van der Heijden (0343-5211500

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2 Website: www.traject24.nl

Secretaris: R. Vermaas (0343-517768) Asch van Wijcklaan 11, 3972 ST Driebergen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

 

Website: www.parklaankerk.nl

 

Theologisch inspirator:

Dr. W. van der Meiden (06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 

Pastoraal meldpunt: Anje Leender (0343-515190)

 

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Predikant voor bijstand en adviezen:

Ds. Hariet Tarpeh (06-10069330

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.