PGDriebergenJaargang 8, nummer 14, d.d. 14 november 2018 

 

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente en de Vrijzinnigen Nederland Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kerkdiensten

 

ZONDAG 18 NOVEMBER

     

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Henk Makkinga

m.m.v. Kerkkoor

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Pim Brouwer

 

Parklaankerk

10.15

Ds. A.F.R. van der Meiden

 

Nassau Odijckhof

10.30

Mevr. J. de Zwaan

 

Sparrenheide

10.30

Mevr. E. van Deventer

 

Bartimeus Kapel

10.30

Wija van der Kaaden/ Annemieke Dekker

 

’t Hoge Licht, Traject 24

12.00

Marije Vermaas-Boer

 

 

ZONDAG 25 NOVEMBER

 

Laatste zondag kerkelijk jaar

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Wijke Greydanus/

Ds. Aleida de Hoog

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

10.15

Dr. W. van der Meiden en (o.v.) ds. N. Meynen

Gedachtenisviering

Bartimeus Kapel

10.30

Annemieke Dekker

 

Druivenkas Bartimeus

10.30

Huguette Jurriaanse

 

Nassau Odijckhof

10.30

Mevr. E. van Deventer

 

Sparrenheide

10.30

Ds. W. Timmerman

 

’t Hoge Licht, Traject 24

12.00

Marius van Duijn

 

 

ZONDAG 2 DECEMBER – 1e ADVENT

 

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Wijke Greydanus

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

10.15

Dr. W. van der Meiden

Themaviering

Bartimeus Kapel

10.30

Wija van der Kaaden

 

Nassau Odijckhof

10.30

Mevr. C. van den Boogaard

 

Sparrenheide

10.30

Ds. S. Janse

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Hariët Tarpeh

 

 

Collectebestemmingen

Zondag 18 november: ZWO-project: Bouwen aan een beter bestaan – Bangladesh

Bangladesh is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Tegelijkertijd treffen de klimaatveranderingen het land hard. Maar liefst 20% van de kostbare landbouwgrond gaat verloren bij een stijging van de zeespiegel. Het klimaat kent veel langere perioden van droogte dan voorheen. Daarbij bedreigen perioden met extreme regenval de voedselvoorziening. CCDB (Christelijke Commissie voor Ontwikkeling in Bangladesh) ontwikkelde een plan voor milieuvriendelijker koken. Daarbij wordt het verstookte hout op meer wijzen benut. Een ingenieus kooktoestel gebruikt een minimum aan zuurstof en zet het hout voor 50% om in Biochar (lijkt op houtskool). Door organische mest aan de Biochar toe te voegen, wordt het gebruikt voor bodemverrijking. De Biochar neemt gemakkelijk voedingsstoffen voor planten op. En Biochar houdt water langer vast, dat een groot voordeel is in perioden van droogte. Het voordeel voor gebruikers van de zogenaamde 'Akha' is dat binnenshuis minder rookontwikkeling is. Kortom; beter voor de gezondheid! De 38-jarige Krishna Rani over de nieuwe oven: "Ik zie nu al een verbetering in de productie van groente!". Uw steun is onontbeerlijk voor dit werk.

Zondag 25 november: Stichting INLIA

INLIA staat voor: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers. We zijn een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen. De INLIA stichtingen signaleren en analyseren problemen, ontwikkelen creatieve en werkbare oplossingen en helpen die uit te voeren. Als partner van mensen, werkend voor een rechtvaardige samenleving. We doen dat voor individuen, groepen, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Stichting INLIA is: een netwerkorganisatie die Charterkerken ondersteunt, juridisch adviseur voor zowel asielzoekers als kerken, kennisinstituut op haar terrein, vraagbaak voor rechtshulpverleners en andere professionals op het terrein van asielzoekers-vraagstukken. Wij vragen uw bijdrage voor deze stichting.

Zondag 2 december: KiA: Kerstcampagne: Geef licht aan jongeren in Zuid-Afrika

Voor veel zwarte jongeren in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria is hun toekomst een zwart gat. Zij groeien op in gebroken gezinnen en gewelddadige wijken. De helft van de jongeren maakt de middelbare school niet af en 40% tussen de 15 en 34 jaar is werkloos in een wijk vol geweld. Uw steun brengt licht in het bestaan van 900 jongeren: zij krijgen huiswerkbegeleiding, worden gestimuleerd hun opleiding af te maken, krijgen weer zelfvertrouwen via muziek, kunst en vakantiekampen. Wij vragen uw steun.

Wijkgemeente Catharijne

Zondag 18 november, Grote Kerk, 10.00 uur

Op deze 9e zondag van de herfst slaan we de Bijbel open bij Psalm 122, over Jeruzalem, en Marcus 12: 38-13:2, over een arme weduwe die haar levensonderhoud weggeeft, en over de geweldige gebouwen van Jeruzalem, waaronder de tempel, waarvan Jezus zegt dat er geen steen op elkaar zal blijven. En wat betekent dat als het gaat om de plek van vertrouwen en geloven, ook in onze rumoerige en onrustige tijden. In deze dienst is er muzikale medewerking van het Kerkkoor Driebergen, o.l.v. Wouter Harbers. Organist is Pim Schipper en voorganger is Henk Makkinga. Het belooft een mooie en muzikale dienst te worden. Van harte welkom.

Zondag 25 november, Grote Kerk, 10.00 uur, laatste zondag van het kerkelijk jaar.

In deze dienst, waarin ds. Aleida de Hoog en ds. Wijke Greydanus, voor zullen gaan, zullen we de namen noemen van degenen uit onze kring die het afgelopen kerkelijk jaar zijn gestorven. Familieleden zijn uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn en een kaars voor de overledene aan te steken. We bieden ook de gelegenheid aan alle gemeenteleden om een kaars aan te steken en in het water in de doopvont te plaatsen.

Eerste schriftlezing is Ruth 1: 1-6 en 19b-22 en de tweede lezing Ruth 4: 11-22. De cantorij o.l.v. Lieke van Oostenbrugge zal muzikale medewerking verlenen, Paul van Oosten bespeelt het orgel en Esther Geitenbeek verzorgt de Schriftlezing. U/Jij bent van harte welkom!

Zondag 2 december, Grote Kerk,10 uur, 1e Advent

Op deze 1e advent staan we aan het begin van een nieuw kerkelijk jaar. En we bereiden ons de komende vier weken voor op de komst van het Kind van Bethlehem. De naam van deze zondag is ‘Ad te, Domine, levavi’ (tot U Heer hef ik mijn leven op). We lezen uit Zacharia 14: 4-9 en uit Lucas 21: 25-31. De schriftlezingen worden verzorgd door Job Krijgsman, organist is Walter v.d. Brom en ds. Wijke Greydanus gaat voor in deze dienst. U/Jij bent van harte welkom!

Bereikbaarheid predikanten

Hierbij een overzicht van de bereikbaarheid van de predikanten een rij:

 1. Wijke Greydanus: dinsdag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655;
 2. Henk Makkinga: maandag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655;
 3. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0343-476878 of 06-21893914;
 4. Marian van Giezen: (8 uur per week) variabel beschikbaar. e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-18419992.

 

Met een hartelijke groet,

Ds. Marian van Giezen, ds. Wijke Greydanus, ds. Aleida de Hoog, ds. Henk Makkinga

Goedenavondcafé genomineerd!

 

Het Goedenavondcafé is iedere 1e en 3e vrijdagavond van de maand geopend van 19.30 uur – 22.15 uur in ‘t Hoge Licht, Klaproos 2. Heb je een beperking en wil je graag een gezellig avondje uit, dan ben je van harte welkom! Het programma voor de komende periode ziet er als volgt uit:

16 november Caféavond/ 7 december Feest met Sinterklaas/ 21 december Kerstfeest in het Café.

 • Het Goedenavondcafé is genomineerd voor ‘Smaakmaker van het jaar 2018’, en in de top 3 terecht gekomen. Op de landelijke diaconale dag op 10 november wordt bekend wie van de genomineerden uiteindelijk in de prijzen gaat vallen.

koffiemetoortjerKoffie met een oortje

Elke vrijdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in Koek en Ei in het diaconale pand De Ontmoeting. Voor wie een luisterend oor nodig staan de predikanten klaar. U bent van harte welkom.

Iedere vrijdag Soephuis

In De Ontmoeting naast de Grote Kerk is het iedere vrijdag Soephuis: een heerlijke kop verse soep met een stuk brood voor €1. Het Soephuis is open van 11.30-13.30 uur! Ingang via de Hoofdstraat 113 of aan De Lei naast Nieuw Salem. Van harte welkom.

De Binnenkamer

De getijdengebeden in de kapel op Nieuw Hydepark worden gehouden van maandag t/m vrijdag, om 9.30 uur en om 21.30 uur. We nodigen u graag uit om een keer zo’n gebed mee te maken. Voor meer informatie kunt u terecht op de website https://www.bidindebinnenkamer.nl, en bij ds. Henk Makkinga en ds. Wijke Greydanus.

ACTIEF Verdiepen & Ontmoeten

Van harte welkom bij de activiteiten in het kader van Verdiepen & Ontmoeten. Hieronder een kleine greep uit wat er de komende weken te doen is (informatie over deze activiteiten kunt u op de aangegeven bladzijden van het boekje ACTIEF vinden):

 • 14, 21 november en 5 december: Samen Bijbellezen, 10.30-11.30 uur,                         ’t Hoge Licht (blz. 16);
 • 8 en 15 november, Wakend over God (blz. 23);
 • 20 november, Waarnemen in Israël en Palestina (blz. 25)
 • 25 november: Ouderavond van Jeugd Jongeren en Gezin (blz. 7);

Uit de kerkenraad

Op 13 november heeft de wijkkerkenraad in zijn nieuwe samenstelling vergaderd, zie ook https://wgcatharijne.nl/contact/20-kerkenraad.html

Onze beide interim predikanten Aleida de Hoog en Marian van Giezen zijn inmiddels voortvarend aan de slag, evenals onze nieuwe jeugdwerker Kamiel van der Laan.

Op 13 november zijn aan de orde geweest de voorbereiding van het afscheid van Wijke Greydanus en Henk Makkinga op zondag 30 december 2018, de voortgang van het beroepingswerk, Vorming en Toerusting, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, verkiezingen t.b.v. de Classis Utrecht, een terugblik op Herdenken in Driebergen en zijn we bijgepraat over wat gaande is bij de Diaconie, ZWO, Samen Leven gewoon Doen en Jeugd, Jongeren en Gezinnen. Een verslag van deze vergadering mag u in de komende weken verwachten op onze website. De kleine kerkenraad vergadert weer op dinsdag 11 december.

Met hartelijke groet, Ron Spruit (scriba) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Adventsbijeenkomst wijkgemeente Catharijne

Donderdagmiddag 13 december a.s. organiseert de wijkgemeente Catharijne een adventsbijeenkomst voor ouderen. De middag begint om 14.30 uur en zal om 17.00 uur worden afgesloten. Voor de pauze is een liturgisch gedeelte gepland, met samenzang en meditatie. Na de pauze zal een kerstverhaal worden verteld. En verder een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Als u vervoer nodig heeft, kunt u contact opnemen met mevr. Heleen van den Brom.

Telefoonnr.: 514531 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Namens de sectieteams van de wijkgemeente.

Wijkgemeente Immanuel

Rondom de erediensten

Op zondag 18 november gaat een vertrouwd gezicht voor, ds. Pim Brouwer, die inmiddels Utrecht heeft verruild voor de protestantse gemeente van Maassluis.

Op zondag 25 november is het alweer de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Zondag Voleinding. Wij noemen de namen van hen die ons het afgelopen jaar door de dood ontvallen zijn. We gedenken hun leven, we doen voorbede voor hen die de overledenen na stonden en staan stil bij de hoop en het geloof dat in ons is. Niet voor niets wordt deze zondag ook wel ‘Christus is Koning’ genoemd: in leven en in sterven mogen we ons in Hem geborgen weten. De lijst met namen die we noemen is zeker niet compleet – in de kerkdienst noemen we alleen de namen van gemeenteleden. In de stilte van ons hart komen er natuurlijk ook andere namen boven: van familieleden, vrienden en bekenden buiten de kring van onze wijkgemeente. Hardop en in stilte gedenken wij hen die ons lief waren, die ons zijn voorgegaan. Na het gedenken krijgt ieder de gelegenheid een lichtje aan te steken. In geloof, door onze tranen heen, zingen wij: “Voor alle heil’gen in de heerlijkheid die U beleden in hun aardse strijd, zij uw naam lof, o Jezus, t’ allen tijd!

Halleluja, halleluja!”

Op zondag 2 december is het de eerste Advent. In de dienst sluit ik aan bij het adventsproject van de KND. We lezen Micha 5: 1-4, er komt een nieuwe leider.

We wensen elkaar troost- en hoopvolle diensten toe! En vergeet de gastvrijheid niet – zeker op de laatste zondag van het kerkelijk jaar zullen er de nodige gasten zijn.

 

Advent- en Kerstproject Kindernevendienst

Met het prachtige kindernevendienstmateriaal van Bijbel Basics (debijbel.nl/bijbelbasics) lezen we dit jaar op de vier zondagen van Advent verhalen over drie verschillende profeten die uitzien naar een mooie toekomst. De profeten Micha, Jesaja en Zacharia kijken uit naar een toekomst waarin God omziet naar zijn volk.

De mensen van het volk van Israël zijn als gevangenen meegenomen naar Babylonië. Hun land is verwoest, maar God zal hen weer bevrijden en terugbrengen naar hun land.

Bij die nieuwe toekomst hoort een nieuwe leider, die goed zal zorgen voor het volk van God. De profeten zien al wat God straks gaat doen, wat komen zal. Ze kondigen zijn nieuwe toekomst aan. Op kerstochtend lezen we het kerstverhaal uit Lucas 2:1-21.

Tijdens dit project lezen we de volgende teksten:

 1. Er komt een nieuwe leider (Micha 5:1-4) - zondag 2 december
 2. Er komt een boodschapper met goed nieuws (Jesaja 40:3-11) – zondag 9 december
 3. Er komt weer vreugde (Jesaja 52:7-10) – zondag 16 december
 4. Er komt een nieuwe koning (Zacharia 9:9-10) – zondag 23 december
 5. Jezus, de redder op wie de mensen wachtten, wordt geboren (Lucas 2:1-21) Kerst

Voor het moment in de kerkdienst zijn er filmpjes over twee kinderen die elke week iets ontdekken over een bijzondere mystery guest! Ook is er een grote poster waarbij iedere zondag drie vakjes geopend mogen worden. Zo ontdekken ook de mensen in de kerk meer over deze speciale kerstgast. Ten slotte is er een projectlied, met steeds een couplet dat bij het verhaal van de zondag past, en een refrein dat elke zondag gezongen wordt.

Afscheid van Rijkje en Henk Eggersman

Ruim een jaar geleden kwamen Rijkje en Henk vanuit Vorden in Driebergen wonen, aan de Bosstraat 145. Beiden werden vrijwel meteen actief in onze wijkgemeente en ze waren elke zondag in de dienst te vinden. Rijkje ging meedoen in het pastoraat als bezoekdame en Henk meldde zich als eerste man in het illustere maar ook zo belangrijke team van koffiedames. De Achterhoek bleef echter trekken. Binnenkort verhuizen ze naar Zutphen. Mooi is dat ze op zondag 18 november nog hun schoonzoon als voorganger mogen begroeten. Maar zondag 25 november zal toch echt de laatste keer zijn dat ze in ons midden zijn. Wij danken hen voor hun inzet en trouw en wensen hen Gods zegen toe op hun levensweg.  

Kerkelijke Agenda

Vrijdag 16 november:        15.00-16.00 uur      Koffie met Oortje - ds. Henk Reinders

                                       18.00 uur              géén catechese oudere tieners in pastorie

Woensdag 21 november:    09.00-10.00 uur      Gebedskring bij Alies van der Deijl

                                       10.30-11.30 uur      Bijbellezen in ‘t Hoge Licht

Vrijdag 23 november:        15.00-16.00 uur      Koffie met Oortje - ds. Henk Makkinga

                                        18.00-19.30 uur      Catechese jonge tieners in ’t Hoge Licht

Maandag 26 november:      09.00-11.00 uur      Pastoresoverleg PGD – ’t Hoge Licht

Woensdag 28 november:    09.00-10.00 uur      Gebedskring bij Alies van der Deijl

                                        10.30 uur              géén Bijbellezen in ’t Hoge Licht!

Vrijdag 30 november:        15.00-16.00 uur      Koffie met Oortje - ds. Wijke Greydanus

18.00 uur              Maaltijd en ontmoeting – catechese oudere tieners in pastorie, Oranjelaan 49

Dinsdag 4 december:        10.00-11.30 uur      Verder na verlies - ’t Hoge Licht

                                       19.45 uur               Moderamen wijkkerkenraad

Woensdag 5 december:      09.00-10.00 uur     Gebedskring bij Alies van der Deijl

10.30 uur              Bijbellezen in Genesis-afsluiting met beide dominees Henk

Vrijdag 7 december:          15.00-16.00 uur      Koffie met Oortje - ds. Marian van Giezen

                                       18.00-19.00 uur      Catechese jonge tieners in ’t Hoge Licht

Afscheid nemen

Afscheid nemen
is met zachte vingers
wat voorbij is dichtdoen
en verpakken
in goede gedachten ter herinnering.

Is verwijlen
bij een brok leven
en stilstaan op de pieken
van pijn en vreugde.

Afscheid nemen
is met dankbare handen
weemoedig meedragen
al wat waard is
niet te vergeten...

Is moeizaam
de draden losmaken
en uit het spinrag
der belevenissen loskomen
en achterlaten

en niet kunnen vergeten...

Dietrich Bonhoeffer

Tenslotte Een hartelijke groet uit de pastorie, in Christus verbonden, ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

Agenda

15-11-2018 (do):    Warme tafel, 17.30 – 19.30 uur

16-11-2018 (vr):     Filmhuis Parklaan ‘Music of the heart’, 20.00 uur

25-11-2018 (zo):     Film & Food: ‘Le Meraviglie + Le Quattro Volte, 15.00 uur

04-12-2018 (di):     Filmhuis Parklaan ‘Paterson’, 20.00 uur

 

Uitgelicht

Themaviering

De viering op zondag 2 december, Eerste Advent, is de 2e themaviering gewijd aan Communicatie & Ontmoeting, thema van het seizoen 2018-2019 in de Parklaankerk. Theologisch inspirator Willem van der Meiden neemt ons mee op de zoektocht naar waar het in communicatie in wezen om gaat. Hij geeft dit keer vooral aandacht aan geloofscommunicatie in de liturgie en stelt de vraag of in onze vrijzinnige geloofsgemeenschappen bij het slaken van knellende leerstellige banden en het opruimen van bevoogdende kerkelijke taal, het liturgische kind niet met het ideologische badwater is weggegooid. Met andere woorden: zouden vrijzinnigen zich niet ruimhartiger kunnen inzetten voor meerstemmigheid en experiment in hun vieringen, zodat meer mensen er iets van hun gading kunnen vinden en beter mee kunnen doen? Hoe helpt vorm ons om vrijzinnige inhoud te communiceren? En wat let ons?


Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl

Wijkgemeente Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

De komende zondagen zijn dit onze sprekers:

 • Op 18 november Marije Vermaas-Boer; zij sprak al vaker bij ons. Marije heeft wereldgodsdiensten en contextuele theologie gestudeerd en is auteur van enkele boeken.
 • Op 25 november Marius van Duijn; ook hij sprak al een keer eerder bij ons. Hij komt uit Utrecht en op LinkedIn noemt hij zichzelf ’verbindend specialist missionaire gemeenten / projecten bij PKN’.
 • Op 2 december staat Hariët Tarpeh op het rooster; op deze zondag zullen we ook weer avondmaal vieren.

Wijsheid tekort?

Eind oktober sprak Arnoud Drop in onze bijeenkomst over Jakobus 1:5: ’Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven.’

Hij gaf 2 vragen mee, die eigenlijk iedereen regelmatig moet stellen als hij een toespraak hoort, iets meemaakt, of de bijbel leest:

 1. Wat zegt God tegen mij of wat heeft mij aangesproken?
 2. Wat ga ik daarmee doen?

En verder noemde hij:

- Het hier in de kerk zitten is geen doel op zich; de kerk is de plek waar je toegerust wordt om op je eigen plek aan de slag te gaan.

- En vraag je af: Hoe kun jij je geloof leven, dichtbij? Zijn hele toespraak is nog te beluisteren via www.traject24.nl/toespraken.

Mannenontbijt

Op zaterdag 1 december is er weer ons maandelijkse Mannenontbijt, van 8.00-9.30 uur in ’t Hoge Licht. Het gaat natuurlijk niet om het ontbijt, maar om de ontmoeting. We doen dat dit keer rond het thema ‘Samen de strijd aangaan’, hoofdstuk 51 uit inspiratieboek Man. Iedere man is welkom, ook al was je hier nog niet eerder. Voor de catering is het fijn als je je komst even doorgeeft aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijeenkomsten rond kerst

Begin oktober is in het bestuur besloten om GEEN bijeenkomst te organiseren op

1e Kerstdag. Zoals bekend zijn er bij de voorbereiding per bijeenkomst heel veel mensen betrokken (erg onhandig dus bij 3 bijeenkomsten kort op elkaar) en bovendien is voor veel mensen een bijeenkomst op 1e Kerstdag om 12.00 uur onpraktisch. We concentreren ons dus op de bijeenkomsten op zondag 23 december (waar Peter Bakker zal spreken) en op maandagavond 24 december (een bijzondere kerstavond voor jong tot oud om 19.30 uur). Voor wie op 1e Kerstdag toch een ’kerstdienst’ wil bezoeken zijn er natuurlijk tal van alternatieven.

 

Namens het Traject24-bestuur,

Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

Sparrenheide

Op de Revalidatie is opgenomen de heer H. Jansen. De heer J. van Barneveld mocht weer naar huis terugkeren. We hopen dat het goed met hem gaat. Van de Revalidatie is mevr. J. van Geet definitief komen wonen op kamer 8. Op 16 oktober jl. is overleden mevr. P. Versteeg-Haagsma. Een zeer gelovige vrouw die jarenlang op de Dr. Hermansstraat heeft gewoond. De laatste tijd verbleef zij in het Woonoord. Op 22 oktober is zij begraven bij haar in 1990 overleden man op de Nieuwe Algemene Begraafplaats. Wij weten immers dat, wanneer ons aardse huis, deze tent, afgebroken wordt, wij een gebouw van God hebben, een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen. (2 Kor. 5).

Nu ik dit schrijf besef ik dat het op 31 oktober altijd Hervormingsdag was. Het bekende lied “Een vaste burcht is onze God” werd dan gezongen. Ook begin november de dankdag voor het gewas met aansluitend de oogstdienst. Een prachtig gezicht al die fruitbakjes in de kerk die liefdevol klaargemaakt werden door de vrouwen (en een enkele man) van de vroegere HVD (nu AVE). De leiding was o.a. in handen van Mevr. Truus Boot. Tegenwoordig hebben we de inzameling voor de Voedselbank. Als we de TV aanzetten komen er regelmatig spotjes voorbij dat we moeten omzien naar elkaar. Oog hebben voor elkaar, de ander helpen waar we kunnen, maar hield Jezus ons dat ook al niet voor? Begroet uw naaste in de kerk en maak een praatje met nieuwkomers.

Op zondag 25 november a.s. is het zondag Voleinding (Gedachteniszondag). Op deze dag zullen we de mensen die in het afgelopen jaar in Sparrenheide zijn overleden herdenken. De overige kerkgangers zullen wij ook de mogelijkheid geven om door middel van een kaarsje aan te steken hun dierbaren die ons reeds zijn voorgegaan te herdenken. Voorganger is Ds. W. Timmerman.

Op maandag 3 december a.s. is er weer Zingend Geloven met deze keer een aantal leden van het voormalige Ouderenkoor o.l.v. Len den Ouden. Komt allen. We beginnen om 15.00 uur en de koffie/thee staat vanaf 14.30 uur voor u klaar.

Op woensdag 12 december is weer de jaarlijkse Adventsmiddag met de Gloriazangertjes uit Langbroek. Ds. Reinders zal de meditatie verzorgen. U krijgt nog een uitnodiging.

Collectes

Op 21/10 €149,45, op 28/10 € 93,35 en op 4/11 € 129,35. Hartelijk dank hiervoor.

Soms tilt God ons over bergen, soms voert Hij ons er omheen, maar hoe zwaar de weg ook zijn zal, wij gaan niet alleen.

De pastorale commissie van Sparrenheide wenst U allen een goede tijd toe.

Elly Heek-van Doorn

In ons diaconale pand de Ontmoeting aan de Hoofdstraat naast de Grote Kerk zit sinds een jaar het lunchcafé Koek en Ei. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen met de aantal vrijwilligers. De jongens die dit opgezet hebben zijn nu genomineerd tot ondernemer (klein) van het jaar. De medewerkers en vrijwilligers zijn zeer trots. Ik maak dan ook van de gelegenheid gebruik (na toestemming) om een beetje reclame te maken. Ik zou u willen vragen om uw stem uit te brengen via www.heuvelrug.nl/projecten/ondernemer-van-het-2018_48539/

 

Rehoboth

Verhuizing

Op dinsdag 30 oktober is mevrouw J. Boot-Bogman verhuisd van aanleunflat 4D naar kamer 208. Een hele verandering voor haar, wij wensen haar toe dat zij zich ook hier weer gaat thuis voelen.

Namens de pastorale commissie een hartelijke groet, Tiny Liebeek.

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Engelenproject Driebergen

Omzien naar elkaar is één van de dingen dat in onze kerk belangrijk is, maar ook voor mensen daarbuiten. Met het engelenproject willen we mensen die een moeilijke of spannende tijd doormaken, op welke manier dan ook, aandacht geven; hen laten merken dat we aan hen denken, dat ze er niet alleen voor staan. Dat doen we door ze te verrassen met een klein gebaar, bijvoorbeeld een kaartje in de bus, door hen ergens in december een klein kadootje te geven, door ze zelfgebakken koekjes te bezorgen, enz.              Daarom hebben we 2 vragen aan u:

We zijn op zoek naar engelen, naar mensen die bereid zijn om voor iemand iets te maken (kaart, iets lekker, een klein kadootje te kopen, enz.) en dat bij iemand thuis te brengen.

We vragen u ook om namen en adressen in te leveren (bij: Ellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) van mensen van wie we weten dat ze zo’n engel goed kunnen gebruiken.

Papieren komen daarvoor ook in de kerken te liggen. Begin december koppelen we namen van engelen en van de ontvangers aan elkaar. Bij het kleine gebaar dat we bezorgen komt er ook een kaart dat dit komt van onze kerkelijke gemeenschap. Bij vragen kunt u terecht bij: Ellen van Amerongen, Bram Dekker en ds. Henk Makkinga.

Van de Algemene Kerkenraad

Er zijn weer allerlei zaken die de AK-vergaderingen gepasseerd. Voor de wijkgemeente Catharijne is een beroepingscommissie geïnstalleerd en deze is in de laatste gemeenteavond voorgesteld. De AK heeft vastgesteld voor welke formaties toestemming voor beroep kan worden aangevraagd. Een dezer dagen gaan de stukken daarvoor naar het CCBB, dit is het college voor beheerszaken dat de aanvraag behandelt en hopelijk goedkeurt, waarna de advertentie kan worden geplaatst. Dan is het verder afwachten…

Binnen onze begroting bestaat het Vitaliseringsfonds. Daaruit kunnen wat extra activiteiten worden betaald. Daar is tot nu toe eenmaal gebruik van gemaakt t.b.v. kerkmuziek.

Voor de drie wijkgemeenten is een notitie samenwerkingsactiviteiten opgesteld zodat de kerkenraden kunnen bezien wat er in gezamenlijkheid gedaan zou kunnen worden.

Verder is besproken de notitie Actualisering financiële prognoses. Het College van Kerkrentmeesters geeft aan dat er een daling is van inkomsten (3%), en daarnaast een stijging van lasten (2%).

Er is gesproken over het gebruik van zalen in Nieuw Salem en ’t Hoge Licht, en dat heeft geleid tot de vaststelling van een notitie met vermelding van alle afspraken.

Veel aandacht heeft gehad het Beleidsstuk meerjarenraming. De actualiteit rondom ontstane vacatures noodzaakt een aanpassing op in het beleidsplan 2017-2021 genoemde punten met betrekking tot de formatie en gebouwen. In de meerjarenraming 2019-2023 wordt nu uitgegaan van een predikantsformatie van totaal 2.6 fte, het gebruik van ’t Hoge Licht te verlengen tot 2023, de bestemmingsreserves een maximale looptijd van vijf jaren toe te kennen, en dat alles ervan uitgaande dat er geen wijziging in de structuur van de PGD en/of financiële noodzaak aanwezig is.

En tenslotte: in de laatste vergadering van de AK is vastgesteld de Plaatselijke regeling t.b.v. het leven en werken van onze gemeente 2018. De regeling is ingegaan op 1 november 2018 en is te lezen op de website van de PGD (achter het knopje Algemene kerkenraad).

De laatste regeling dateerde van 2013 en moest dus worden bijgewerkt, mede vanwege allerlei wijzigingen in de Kerkorde die vanaf 1 mei dit jaar van kracht zijn.

Mededelingen ZWO                                                                                            

zwo

Op 18 november collecteren wij weer voor het ZWO Project “Bouwen aan een Beter Bestaan” en wel voor Bangladesh. In dit dichtbevolkt land, in ’s werelds grootste rivierdelta, werkt Kerk in Actie al jaren samen met hun partners om hulp te bieden. Zij geven niet alleen noodhulp, maar bereiden de bevolking ook voor om de gevolgen van nieuwe rampen beter op te kunnen vangen. Hoe leef je zo veilig mogelijk in dit waterrijke land? Dankzij het waarschuwingssysteem en cycloonbestendige schuilplaatsen kunnen mensen op tijd wegvluchten. Partnerorganisatie CODEC traint de bewoners al jaren in klimaatbestendige landbouw. Zij verlenen directe noodhulp, vooral aan gezinnen van alleenstaande vrouwen. Zij kregen geld om voedsel te kopen, maar ook nieuw landbouwgereedschap en zaden van gewassen die tegen zout water kunnen om hun bestaan weer op te bouwen. Sakina Begum (35) was een van hen. Haar man overleed aan kanker. Hij was visser. Sinds zijn dood vist Sakina zelf om haar drie kinderen te onderhouden. Door orkaan Roanu verloren zij niet alleen hun huis, kippen, kleren en pannen, maar ook de vissersboot en netten. Zij overleefden de ramp gelukkig, maar hun bron van inkomsten, de boot, was weg. CODEC hielp Sakina om deze ramp te boven te komen. Een klein voorbeeld: voor €23 kan een gezin zaden en landbouwgereedschap kopen; voor €902 krijgen boeren en boerinnen specifieke landbouwtraining; een rampenoefening kost €1.170. Op dit moment hebben wij, mede door een legaat van € 1.745, al de mooie stand van € 10.415 bereikt. En wij gaan nog door!

Noodhulp Sulawesi!

De extra collecte heeft het mooie bedrag van € 1.313 opgebracht. Op dit moment weten we dat er via de bank € 3.000 is binnengekomen, wat de stand nu op € 4.313 brengt. Met de verdubbeling door ZWO kan Kerk in Actie en hun partners dus in ieder geval voor hun werk het bedrag van € 8.262 tegemoet zien. Wij laten het weten als het bedrag nog verder opgehoogd kan worden. Hartelijk dank, voor dit mooie resultaat.

IKO-lezing woensdag 21 november om 10.00 uur in de Parklaankerk

“De zanderige Utrechtse Heuvelrug” door Natuurfotograaf Erwin van Laar. Hij neemt u mee op trektocht over de Utrechtse Heuvelrug en laat u genieten van natuur en mooie uitzichten. De havik, zwarte specht en sperwer en nog veel andere vogelsoorten zijn hier te vinden. Ook reptielen en amfibieën zijn goed vertegenwoordigd. Erwin is een hartstochtelijk fotograaf en kan bovendien heel boeiend vertellen over zijn belevenissen in de natuur. Vervoer: Tiny Kingma, tel. 518799.

Tafels van Hoop op 17 december

Onze gemeente doet mee met de landelijke actie van Kerkinactie: we (diaconie en Raad van Kerken) organiseren tafels van hoop voor vluchtelingen, asielzoekers, illegalen en Nederlanders op maandagavond 17 december in Nieuw Salem en De Ontmoeting.

We hebben vluchtelingen uitgenodigd en hierbij vragen we u om mee de maaltijd te vieren, wellicht met een vluchtelingengezin uit uw buurt.

Ontvangst om 17.30 uur in Salem met een alcoholvrij glaasje en om 18.00 gaan we aan tafel. We rekenen op uw komst! Graag opgeven dinsdag 11 december ’s morgens tussen 8.00 en 12.00 uur bij Lidy Nijhof (tel. 517890). Of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We vragen geen entree, maar graag wel een bijdrage in de kosten.

begroting2019

toelichting begroting diak

De stukken liggen op het Kerkelijk Bureau ter inzage van 19 t/m 26 november.

Stichting Chris en Voorkom! organiseert toerustingsavond over kindermishandeling en misbruik

Op 20 november, tijdens de Week tegen Kindermishandeling, organiseert Stichting Chris en Voorkom! een speciale avond voor kerkwerkers over kindermishandeling en seksueel misbruik. De avond begint om 19.00 uur en vindt plaats in landhuis De Lindenhorst (Hoofdstraat 260, Driebergen). Meer info en aanmelden:www.chris.nl/veiligekerk

Deadline KerkNieuws 15 > 30 november 2018

 

 

Adressen

 

Kerkelijk Bureau

 

Wijkgemeente Catharijne

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Website: www.pgdriebergen.nl

 

Per adres: Kerkelijk Bureau

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Website: www.wgcatharijne.nl

Telefoon: 0343-513570

 

Scriba: R. Spruit (06 30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

   

Per adres: Kerkelijk Bureau

 

Predikant: H. Makkinga (0343-445655)

Voorzitter: J.C.A. Gortemaker (0343-516238)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343-512869)

   

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Predikant: W. Greydanus (0343-445655)

College van Kerkrentmeesters

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorzitter: G.F. Sollman

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Wijkgemeente Immanuël

Secretaris: K. Allaart

 

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Per adres: Kerkelijk Bureau

   

Website:

Vrijwillige bijdragen: NL59FVLB0699643562

www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Voorzitter: C.E. Altena

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Diaconie

 

Scriba: A. Stans (06-27430666)

Per adres: Kerkelijk Bureau

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorzitter: A.A. Dekker (0343-518826)

Predikant: H.J. Reinders (06-10730732) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen van Amerongen (0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secr. Diaconie: Ellen van Amerongen (0343-514883) mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

 

 

Wijkgemeente Traject24

   

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Commissie Zending, Werelddiaconaat en

Website: www.traject24.nl

Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

 

Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)

Per adres: Kerkelijk Bureau

 

Asch van Wijcklaan 11, 3972 ST Driebergen

Voorzitter: H.H.W. Weeda (0343-520986)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: E. van Amerongen

 

Predikant voor bijstand en adviezen:

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

 

Ds. Hariet Tarpeh (06-10069330)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

ISZ De Brug

Website: www.parklaankerk.nl

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug.nl

 

Theologisch inspirator:

Dr. W. van der Meiden (06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal meldpunt: Anje Leender (0343-515190)

Scriba: A.C. Smit-van der Heijden (0343-521150)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.