PGDriebergenkerknieuws

Jaargang 8, nummer 13, 24 oktober 2018| Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

 

ZONDAG 28 OKTOBER

 

 

 

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Joke de Zwaan

 

’t Hoge Licht

10.00

Dr. K. van der Kooi

 

Parklaankerk

10.15

Dr. C. Doude v. Trooswijk

Open ruimte

Nassau Odijckhof

10.30

Denny Mahabier

 

Sparrenheide

10.30

Dhr. A. Vaartjes

 

Bartimeus Kapel

10.30

Wija van der Kaaden

Belevingsdienst

Druivenkas Bartimeus

10.30

Aline Barnhoorn

Hagedienst

’t Hoge Licht, Traject 24

12.00

Arnoud Drop

 

 

ZONDAG 4 NOVEMBER

 

 

 

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

A. Brinkman PIO

Oogstdienst/voedselbank

’t Hoge Licht

10.00

Ds. H.J Reinders

 

Parklaankerk

10.15

Ds. J. Kubacki

 

Bartimeus Kapel

10.30

Annemieke Dekker

Maaltijd van de Heer

Nassau Odijckhof

10.30

Coby van den Boogaard

Avondmaal

Sparrenheide

10.30

Ds. H. Makkinga

 

’t Hoge Licht, Traject 24

12.00

Jonathan Westerkamp

 

 

ZONDAG 11 NOVEMBER

 

 

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. W. Greydanus   

Zie wijknieuws

’t Hoge Licht

10.00

proponent dhr. D. de Roest

uit Leiden

Parklaankerk

10.15

Ds. A. Wieringa

 

Bartimeus Kapel

10.30

Joke de Zwaan

Herdenking overledenen

Nassau Odijckhof

10.30

Ds. T. Braam

 

Sparrenheide

10.30

Dhr. A. Vaartjes

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Hariët Tarpeh

 

Grote Kerk

19.30

Cantatedienst Projectkoor

 

Collectebestemmingen

Zondag 28 oktober

Hervormingsdag: Oekraïne. De kerk als goede buur

Door de economische crisis en het militaire conflict in het oostelijk deel van het land, hebben veel inwoners van Oekraïne grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Met het project ‘De Goede Buur’ wil LEF, partner van Kerk in Actie, kerken stimuleren om sociale initiatieven te ontplooien in hun dorp of stad. LEF begeleidt hen daarbij met cursussen. Gezamenlijk wordt gekeken naar wat de noden in de wijk zijn en waar de kracht van de kerk ligt om er iets aan te doen. LEF wil 120 vrijwilligers van acht lokale kerken begeleiden om sociale initiatieven op te zetten. Met de opbrengst van de collecte steunt Kerk in Actie werelddiaconale projecten, zoals LEF in Oekraïne.

Wij vragen uw steun voor dit werk.

Zondag 4 november

Oogstdienst: Voedselbank Utrechtse Heuvelrug. Voedsel inzamelen en collecte

Komende woensdag is het dankdag. Wij vragen deze zondag speciaal uw aandacht en materiële steun voor de voedselbank van de Utrechtse Heuvelrug, want ook in Driebergen e.o. zijn er mensen die in (stille) armoede leven. De kerken zien zich daarom genoodzaakt nog vaker in te springen om aan meer mensen hulp te kunnen verlenen. Ook de kerken in Driebergen hebben hiermee te maken. Uit een breed kerkelijke onderzoek volgt de conclusie dat de effecten van de kredietcrisis en economische neergang nog steeds terug te zien zijn in het aantal hulpvragen bij de kerken. Die hulpvragen zijn spectaculair gestegen.

Wij vragen uw bijdrage voor dit werk.

Zondag 11 november

Najaarszending: Brazilië – meer kansen voor inheemse kerken

In Brazilië lijden de inheemse volken onder de vooroordelen over hun specifieke leefwijze. De kerkelijke organisatie COMIN, partner van Kerk in Actie, ondersteunt hen op het gebied van gezondheid, onderwijs en landrechten. Door onderwijs en publicaties leert de inheemse en niet-inheemse bevolking van elkaars cultuur en levensvisie. Sinds 2015 is Nienke Pruiksma door Kerk in Actie uitgezonden naar Brazilië. Ze verzorgt bij COMIN lessen en cursussen en draagt zo bij aan de uitwisseling en begrip tussen bevolkingsgroepen. Met de opbrengst van de collecte steunt Kerk in Actie zendingsprojecten wereldwijd, zoals het werk van Nienke in Brazilië.

Uw steun is hard nodig voor dit werk.

 

Wijkgemeente Catharijne

 

Zondag 28 oktober, Grote Kerk, 10.00 uur

Welkom in de eredienst op deze zondag waarin Joke de Zwaan zal voorgaan. Organist is Walter van den Brom. We hopen op een mooie dienst met elkaar.

Zondag 4 november, Grote Kerk, 10.00 uur Oogstdienst/Voedselinzameling

Voorganger is de ons inmiddels bekende predikant in opleiding Alex Brinkman, uit Lunteren. Organist is Paul van Oosten. Ook in deze dienst is iedereen van harte welkom.

Op deze zondag willen wij ook weer voedsel inzamelen voor de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug. Bij de Algemene Berichten vind u waar dit jaar behoefte aan is. Neemt u ook iets mee?

Zondag 11 november, Grote Kerk,10 uur

In deze bijzondere dienst van belijden, beloven en verbinden zullen we de Schrift openen bij Marcus 12:28-34 waar Jezus ons bij de kern van geloven brengt.

Kamiel v.d. Laan zal belijdenis van zijn geloof afleggen, Ries Jelier zal bevestigd worden als diaken en Jorrit Berkel zal herbevestigd worden. Marian van Giezen zal als interim-predikant verbonden worden aan onze wijkgemeente. Dat alles geeft reden tot vreugde en dankbaarheid. Gea Achterberg verzorgt de schriftlezing en Walter v.d. Brom bespeelt het orgel, ds. Wijke Greydanus gaat voor. U/Jij bent van harte welkom!

Zondag 11 november, Grote Kerk,19.30 uur, cantatedienst

Op 11 november is er ’s avonds een cantatedienst in de Grote Kerk. Onder leiding van Margo van Biezen zal de cantate ‘Du aber, Daniel, gehe hin’, van Georg Philipp Telemann het centrale deel van de dienst zijn. Het is een cantate die past in het kerkelijk jaar, de tijd waarin we nadenken over wat uiteindelijk voor en in ons leven telt, de voleinding.

In zijn tijd was Georg Philipp Telemann (1681-1767) verreweg de beroemdste Duitse componist. Hij was peetvader van Bach’s tweede zoon Carl Philipp Emanuel. Deze cantate van Telemann wordt vaak vergeleken met Bach’s beroemde cantate Gottes Zeit ist die beste Zeit. Bij Bach gaat het eveneens om een begrafeniscantate. Deze vergelijking geeft wel aan dat het zeer de moeite waard is de dienst bij te wonen. Collecte bij de uitgang om de kosten te dekken.

Voorganger in de dienst is Wijke Greydanus

Uit de wijkgemeente Catharijne

 

Gift

Ontvangen van N.N. een gift van € 20,-- voor het werk in de kerk. Waarvoor veel dank!

 

Medewerking oud-ambtsdragers

Zondag 11 oktober hebben we afscheid genomen van een aantal ambtsdragers. Maar het kan zijn dat u ze zo nu en dan toch nog als ouderling of diaken van dienst op zondag ziet. Ze springen in de komende maanden nog even bij. En we zijn daar als kerkenraad blij mee.

 

Bereikbaarheid predikanten

Met de komst van 2 interim-predikanten zetten we graag onze bereikbaarheid voor u op een rij.

  1. Wijke Greydanus: dinsdag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655;
  2. Henk Makkinga: maandag, woensdag en vrijdagmorgen, telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. 0343-445655;
  3. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 9.30 uur, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0343-476878 of 06-21893914;
  4. Marian van Giezen: (8 uur per week) variabel beschikbaar, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-18419992.

 

Afwezigheid predikanten

Maar ze zijn ook wel eens op vakantie. Van zondag 21 oktober t/m zondag 29 oktober zijn de predikanten Wijke Greydanus en Henk Makkinga afwezig, en van zondag 21 oktober t/m maandag 5 november is ds. Aleida de Hoog afwezig. Wel zal ds. Marian van Giezen aanwezig zijn. In dringende gevallen kunt u met haar contact opnemen.

Felicitatie voor “Eet mee met de kerk”

Op vrijdag 9 november viert “Eet mee met de kerk” dat zij al 10 jaar mensen rondom eten bij elkaar brengt. En wat is er in die 10 jaren genoten van verschillende maaltijden (altijd een 5-gangen-menu), van gesprekken en ontmoetingen aan tafel. Heel veel vrijwilligers waren en zijn ook nu nog betrokken bij deze mooie en zinvolle activiteit. Een prachtige en veelbetekende diakonale activiteit in onze kerk. Dat er nog vele jaren mogen volgen van ontmoeten en samen eten!

Met een hartelijke groet,

Ds. Marian van Giezen, ds. Wijke Greydanus, ds. Aleida de Hoog, ds. Henk Makkinga

Algemeen Nieuws

Goedenavondcafé genomineerd!

Het Goedenavondcafé is de ontmoetingsplaats voor mensen met en zonder beperking in Driebergen en omgeving. Het café is iedere 1e en 3e vrijdagavond van de maand geopend in ‘t Hoge Licht. De deuren gaan om 19.30 uur open, we sluiten om 22.15 uur.

De data in november zijn: 2 november caféavond met een creatieve workshop en 16 november. Loop eens binnen, van harte welkom!

Het Goedenavondcafé is genomineerd als één van de diaconale initiatieven binnen de Protestantse Kerk Nederland die in aanmerking komt voor de verkiezing tot ‘Smaakmaker’ van het jaar 2018. Via deze link ziet u wie er nog meer genomineerd zijn en kunt u uw stem uitbrengen https://www.kerkinactie.nl/kom-in-actie/acties/smaakmaker-van-het-jaar. Op de landelijke diaconale dag van 10 november wordt bekend wie zich ‘Smaakmaker’ van het jaar 2018 mag noemen.

Koffie met een oortje

Elke vrijdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in Koek en Ei in het diaconale pand De Ontmoeting. De predikanten Henk Reinders, Aleida de Hoog, Marian van Giezen, Wijke Greydanus, Hariet Tarpeh en Henk Makkinga zullen afwisselend aanwezig zijn. De gesprekken kunnen gaan over allerlei vragen waarmee u zit. Ook als u het gewoon een keer prettig vindt dat iemand naar uw verhaal luistert, bent u van harte welkom. Loop gerust een keer binnen.

Iedere vrijdag Soephuis

In De Ontmoeting naast de Grote Kerk is het iedere vrijdag Soephuis: een heerlijke kop verse soep met een stuk brood voor €1. Het Soephuis is open van 11.30-13.30 uur! Ingang via de Hoofdstraat 113 of aan De Lei naast Nieuw Salem. Van harte welkom.

De Binnenkamer

Sommigen van ons gaan wel eens naar een klooster, voor een weekend of een hele week. Soms verder weg (Taizé of Grandchamps) of dichterbij in Nederland.

Sinds 1 oktober is het ook mogelijk om veel dichterbij, namelijk in de kapel op Nieuw Hydepark, de getijdengebeden mee te maken. Deze getijdengebeden worden gehouden van maandag t/m vrijdag, ’s morgens om 9.30 uur en ’s avonds om 21.30 uur.

We nodigen u graag uit om een keer zo’n gebed mee te maken.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website https://www.bidindebinnenkamer.nl, en bij ds. Henk Makkinga en ds. Wijke Greydanus.

ACTIEF Verdiepen & Ontmoeten

Van harte welkom bij de activiteiten in het kader van Verdiepen & Ontmoeten. Hieronder een kleine greep uit wat er de komende weken te doen is (informatie over deze activiteiten kunt u op de aangegeven bladzijden van het boekje ACTIEF vinden):

-31 oktober, 7, 14, 21 november, en in december: Samen Bijbellezen, 10.30-11.30 uur, ’t Hoge Licht (blz. 16);

-27 oktober: spiritueel reisje naar het Drents museum (blz. 21);

-29 oktober: Waar gaat dit over?! (voorbereiding van de kerkdienst van zondag 18 nov, met ds. Henk Makkinga, 19.00 uur tot 19.45 uur in Nieuw Salem);

-2 november: Herdenken in Driebergen, van 18.30-20.30 uur in de Grote Kerk (blz. 22);

-Huiskamergesprekken in wijkgemeente Catharijne: tussen maandag 29 oktober en vrijdag 16 november (blz. 10);

-10 november, Running Diner (blz. 24);

-8 en 15 november, Wakend over God (blz. 23);

-20 november, Waarnemen in Israël en Palestina (blz. 25)

-23 november: Ouderavond van Jeugd Jongeren en Gezin (blz. 7);

OOGSTDIENST zondag 4 november

Op zondag 4 november houden we in onze wijkgemeenten de Oogstdienst. Ook deze keer zamelen wij voedsel in voor de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug. Hierbij de lijst van producten die we zouden kunnen schenken aan mensen die niet of nauwelijks kunnen rondkomen: pasta, pastasaus, rijst, groenten in potten (groot /klein), pannenkoekenmix, olie, thee, siroop, suiker, bakboter in fles, beschuit, ontbijtgranen, ontbijtcrackers, halvarine, kaas (vacuüm verpakt of in plastic (plakken of stukken), en smeerkaas. Het liefst zoveel mogelijk huismerkproducten. We hopen op een grote “oogst”, waarmee we ook onze dankbaarheid kunnen uiten dat we genoeg te eten en te drinken hebben, en dat te delen met anderen.

Van de Diakonie

 

Engelenproject Driebergen

Omzien naar elkaar is één van de basics die in onze kerk belangrijk is, maar ook voor mensen daarbuiten. Met het engelenproject willen we mensen in ons dorp die een moeilijke of spannende tijd doormaken, op welke manier dan ook, aandacht geven, hen laten merken dat we aan hen denken, dat ze er niet alleen voor staan.

Dat doen we door ze te verrassen met een klein gebaar, bijvoorbeeld een kaartje in de bus, door hen ergens in december een klein kadootje, zelfgebakken koekjes, een klein bloemetje, en als het om kinderen gaat wat speelgoed te bezorgen, enz.

2 vragen

Daarom hebben we 2 vragen aan u:

  • We zijn op zoek naar engelen, naar mensen die bereid zijn om voor iemand iets te maken of te kopen (kaart, iets lekkers, kortom iets kleins) en dat bij iemand thuis te brengen (graag aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.);
  • En we vragen u ook om namen en adressen in te leveren (bij Ellen van Amerongen e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) van mensen van wie we weten dat ze zo een engel goed kunnen gebruiken.

Meer informatie en aanmeldingsformulieren komen eind oktober ook in de kerken te liggen. In de week van 5 december koppelen we dan namen van engelen en van de ontvangers aan elkaar. Bij het kleine gebaar dat we bezorgen komt er ook een kaart dat dit komt van onze kerkelijke gemeenschap.

Bij vragen kunt u terecht bij: Ellen van Amerongen, Bram Dekker en ds. Henk Makkinga.

Entree

Nog maar kort ben ik in uw midden bezig als waarnemend predikant. Maar het warme, officiële welkom op zondag 14 oktober bevestigde alleen maar wat ik sinds begin oktober aan ervaringen opdeed. Door bezoeken leer je een gemeente pas goed kennen. Dat was en is nu ook weer het geval. Daarnaast zijn de contacten met de collega’s en de overlegmomenten uiterst prettig en constructief. Van 22 oktober t/m 1 november ben ik met vakantie. Dat stond al langer vast. Maar vanaf 5 november hoop ik weer present te zijn! Alle goeds en tot dan.

Met een hartelijke groet,

  1. Aleida de Hoog

Uit de kerkenraad

Op 2 oktober hadden wij als wijkgemeente een goede en plezierige gemeenteavond, waarop onze beide interim predikanten ds. Aleida de Hoog en ds. Marian van Giezen en onze nieuwe jeugdwerker Kamiel van der Laan zich nader voorstelden en de leden van de beroepingscommissie zich presenteerden. De profielschets voor de nieuwe predikanten werd uitgebreid doorgenomen; er werden vanuit de aanwezigen enige kanttekeningen bij gemaakt, welke door ons zijn genoteerd en doorgespeeld aan de beroepingscommissie. Gezien de meerjarenprognose van onze financiële mogelijkheden is de volledige vervanging van de predikanten volgens de huidige formatie nog punt van studie.

Mutaties kerkenraad: in de kerkdienst op 14 oktober hebben Margreet le Clercq, Liesbeth van der Kwast, Meindert Kingma, Mieke Weeda, Margreet van der Ploeg en Ellen Nieuwenhuis afscheid genomen en zijn als nieuwe ambtsdragers bevestigd: Gijs Schaap (ouderling-voorzitter), Berend Ponger (ouderling-coördinator taakgroep Eredienst), Evert Geitenbeek (ouderling-pastoraat), Thea Jelier (ouderling SLGD), Clara Hagen (diaken-ZWO), en Zwaantje van ‘t Veer (diaconaal medewerker – duurzaamheid/groene kerk). In deze kerkdienst is ook ds. Aleida de Hoog aan onze wijkgemeente verbonden. Ds. Marian van Giezen en Kamiel van der Laan zullen in de kerkdienst van 11 november aan onze wijkgemeente worden verbonden. Tevens zullen op 11 november Ries Jelier en Jorrit Berkel respectievelijk bevestigd en herbevestigd worden als diaken.

Tot slot is aangegeven welke vacatures er nog in de kerkenraad zijn: een coördinator voor de taakgroep Pastoraat en Gemeenteopbouw, een coördinator voor de Taakgroep Kerk naar buiten, een ouderling Eredienst, een ouderling Communicatie en twee diakenen. Voor nadere informatie over deze vacatures kan men zich richten tot de scriba. Van harte aanbevolen!

Op 9 oktober jl. vergaderde de kleine kerkenraad. Gesproken is onder andere over de voortgang van het beroepingswerk, de organisatie van de Night of Light op vrijdag 14 december– hiervoor zal dit jaar gebruik worden gemaakt van gebouw De Ontmoeting, parkeren rondom de Grote Kerk, de regels met betrekking tot de privacy, de organisatie van “Herdenken in Driebergen” op 2 november, de communicatie van onze kerkdiensten via de Stichtse Courant, de Huiskamergesprekken tussen 31 oktober en 16 november, de adventsmiddag voor ouderen op 13 december, de Kliederkerk op 7 oktober, de Kinderkerstnachtdienst en musical op 24 december, continuering pastoraat voor mensen met een beperking na 1 januari 2019, een terugblik op het Monumentenweekend, de pastorale overdracht van Hans Baart, de opstart van onze interim-predikanten Aleida de Hoog en Marian van Giezen en het komende afscheid van Wijke Greydanus en Henk Makkinga.

Tot slot: het plaatsen van beknopte verslagen van de kerkenraadsvergaderingen heeft in de afgelopen maanden vertraging opgelopen. Dat is inmiddels hersteld. Via MENU>Downloads op onze website zijn alle verslagen vanaf mei t/m oktober 2018 (op korte termijn) in te zien.

Met hartelijke groet, Ron Spruit (scriba) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wijkgemeente Immanuel

 

Rondom de erediensten

Op zondag 28 oktober hoopt voor te gaan ons gemeentelid prof.dr. Kees van der Kooi. Onlangs ontving hij bij zijn afscheid aan de VU een koninklijke onderscheiding: officier in de orde van Oranje-Nassau. In de dienst zal het 4e gebod – het heiligen van de sabbat – centraal staan in combinatie met zondag 38 uit de Heidelbergse Catechismus.

Op zondag 4 november hoop ik zelf voor te gaan. In deze dienst nemen we afscheid van Gerard Jaspers als ouderling. Gedurende 5 jaar heeft hij dit ambt vervuld met als opdracht het scribaat. We zijn hem daar erkentelijk voor en danken God voor de gaven hem gegeven. Gelukkig blijven Gerard en zijn vrouw Joke bij de gemeente betrokken. Dat geldt niet voor het echtpaar Johan en Lida Middeldorp – na vele jaren zeer betrokken en actief geweest te zijn verlaten zij onze gemeente en gaan zich vestigen in Drenthe. Deze zondag is er gelegenheid om afscheid te nemen.

Op zondag 11 november gaat proponent Douwe de Roest uit Leiden voor.

We wensen elkaar goede en gezegende diensten toe. De zondag is een dag om te vieren!

Catechese: maaltijd – ontmoeting – leren geloven

Op vrijdag 12 oktober zijn er 2 groepen van start gegaan. De jonge tieners met 5 deelnemers in ’t Hoge Licht en de oudere tieners met 2 deelnemers in de pastorie.

Als leiding kijken we dankbaar terug op een mooie kennismaking en start. Beide groepen kunnen nog wel wat versterking gebruiken – zeker de oudere tieners. Dus: meld je aan, doe mee – leren geloven samen met anderen is gewoon boeiend!

Voor de vervolgavonden: zie de kerkelijke agenda

 

Kerkelijke Agenda

Vrijdag 26 oktober:         18.00 uur Catechese jonge tieners – in ’t Hoge Licht

Woensdag 31 oktober     9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

Vrijdag 2 november:      18.00 uur Catechese oude tieners – pastorie, Oranjelaan 49

Dinsdag 6 november:      14.00-15.30 uur Verder na verlies – in ’t Hoge Licht

                                    20.00 uur Vergadering wijkkerkenraad

Woensdag 7 november:   9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

                                   10.15-11.30 uur Bijbellezen - Genesis in ’t Hoge Licht

Vrijdag 9 november:       18.00 uur Catechese jonge tieners – in ’t Hoge Licht

Zaterdag 10 november:   Running Diner – opgave bij Rienard Naberman

Woensdag 14 november: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

                                    10.15-11.30 uur Bijbellezen – Genesis in ’t Hoge Licht

                                    15.00-16.30 uur Ontmoeting voor PGD-bewoners aanleun-

                                   woningen Sparrenheide in Trefpunt – ds. Henk Reinders

                                    20.00 uur Dertigers-kring bij Magda Lijftogt in Leersum

Vrijdag 16 november:     18.00 uur Catechese oudere tieners – pastorie, Oranjelaan 49

Ter Inspiratie - Bolwerk zijn van Gods aanwezigheid

Nogmaals: ik ben ervan overtuigd dat christenen niets hoeven te verdedigen of handhaven, maar dat ze iets moeten zijn. Ze moeten bolwerken van Gods aanwezigheid oprichten, midden in de wereld, in het hier en nu. Dat moet bij degenen die nu in de kerk actief zijn deze vragen oproepen: waar wil God met zijn mensen naartoe? Welke nieuwe impulsen biedt de werkelijkheid? Zonder ze meteen af te serveren.

Zacharias Heyes o.s.b

 

Tenslotte

Een hartelijke groet uit de pastorie, in Christus verbonden,

  1. Henk Reinders


 

Parklaankerk

Agenda

01-11-2018 (do): Stilteontmoeting, 14.00-14.45 uur

02-11-2018 (vr): Chez Baas, 16.00 –18.00 uur

06-11-2018 (di): Filmhuis Parklaan ‘The big sick’, 20.00 uur

Open ruimte

Tussen vrijzinnigheid en communicatie bestaat een haat-liefdeverhouding. Vrijzinnigen zijn bescheiden en willen hun geloof niet van de daken schreeuwen. Wat zij te zeggen hebben laat zich moeilijk in woorden vangen. Vaak zeggen beelden meer dan woorden. Chris Doude van Troostwijk gaat, in het kader van zijn project ‘solidaire onwetendheid’, met hulp van de filosoof Georg Simmel op zoek naar het eigene van vrijzinnige communicatie. Ook de Afrikaanse kunstenaar Pascale Martine Tayou kruist daarbij zijn pad. Van beiden leert hij dat zonder zwijgen niet zinvol en oprecht te spreken valt. Discretie is misschien wel het diepste geheim van een oprecht vrijzinnige communicatie. Daarover gaat hij graag in de Parklaankerk in gesprek met iedereen die hiervoor belangstelling heeft.

Chris Doude van Troostwijk (1962) is theoloog en filosoof en sinds een jaar visiting professor bij de leerstoel Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium in Amsterdam. Hij is ook verbonden aan de Luxembourg School of Religion & Society, waar hij werkt aan een onderzoeksproject over de filosofie van het geld.

Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl

Wijkgemeente Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

De sprekers voor de komende zondagen zijn:

- Arnoud Drop op 28 oktober; Arnoud sprak al bij ons toen we nog maar net begonnen waren als Project2010. Hij werkte toen bij een bank. 4,5 jaar geleden is hij directeur geworden bij Alpha-Nederland.

- Jonathan Westerkamp op 4 november; ook Jonathan is als spreker geen onbekende bij ons. Zijn werkterrein ligt op het vlak van Navigators, Alpha-Nederland en –internationaal en New Wine.

- Hariët Tarpeh, onze eigen predikant sinds juni, spreekt op 11 november.

Klokslag12

Op 11 november, 2e zondag van de maand, is er weer Klokslag12 voor kinderen tot 10 jaar. 11 november is Sint Maarten, dus daar wordt aandacht aan gegeven, zowel in creatieve zin als rond liedjes en het verhaal. Dit keer hopen we dat ook kinderen aansluiten die regelmatig naar de Liedjestrein gaan. De Liedjestrein zou op zaterdag 10 november zijn, maar omdat dan ’t Hoge Licht niet beschikbaar is, heeft de leiding bedacht om deze kids (met hun ouders) dan maar voor de zondag uit te nodigen. Klokslag12 begint direct om 12.00 uur; en de ouders mogen daar natuurlijk bij blijven of zich voegen in de gewone bijeenkomst van Traject24.

Liedjestrein

De Liedjestrein voor peuters en kleuters (maar ook oudere kinderen die het fijn vinden mogen komen) rijdt de komende tijd op zaterdag 27 oktober en 24 november. Zij zijn van harte welkom samen met vriendjes en vriendinnetjes! Zingen, dansen, spelen, luisteren, lachen en muziek maken met elkaar. Zelfs de allerjongste kinderen genieten mee, soms lekker op schoot bij papa, mama, opa of oma. In ’t Hoge Licht om 10.30 uur.

Het geheim van luisteren

Het jaarthema voor Traject24 wordt gevormd door de brief van Jakobus. Deze staat ook centraal in de diverse kringen en regelmatig gaan ook de toespraken in onze bijeenkomsten hierover. Kortgeleden sprak Hariët Tarpeh over het geheim van luisteren (n.a.v. Jakobus 1). Een boeiende en een uitdagend onderwerp. Zij zei onder meer:

- Luisteren maakt zwanger (1:15 en 18); als we luisteren naar Gods woord, dan gaan we groeien.

- De echt goede dingen komen van boven, komen van God (1:17).

- Hoewel we van nature graag ons zegje willen doen, zouden we moeten haasten om te luisteren (1:19).

- We moeten traag zijn om te spreken en traag zijn om boos te worden; als we luisteren dan wordt er als het ware een zaadje in ons geplant en gaan we groeien (1:19 en 21).

- Luisteren = doen; we moeten blijvend luisteren, want dat verheldert onze identiteit (1:23-25).

Een dank-e-mail

Half oktober ontvingen we van Hans Eschbach een dank-e-mail, als volgt:

”Velen van jullie weten, dat ik ernstig ziek ben: een inoperabele tumor aan de alvleesklier. Graag willen Kea en ik iedereen bedanken die meeleeft in gebed, met kaarten, mails, enzovoorts. Sinds twee weken heb ik een morfinepomp, die ervoor zorgt, dat de tumorpijn goed onder controle is. Ook de bijverschijnselen zijn verminderd. We mogen dus zeggen, dat het ‘naar omstandigheden’ goed gaat.

Tijdens mijn jaren als predikant heb ik vaak mensen verteld, dat als onze aardse tent wordt afgebroken er een huis in de hemel voor ons gereed is. Dat heeft Jezus ons beloofd en wat Hij belooft is vast en zeker. Uit die zekerheid mag ik leven.

Nu besef ik nog sterker hoe belangrijk het is, dat je Jezus leert kennen als alles goed gaat met je. Want dan ligt er een stevig fundament in je leven als de storm over je heengaat. Op dat fundament mogen we samen bouwen!”

Mannenontbijt

Zaterdag 3 november is er om 8.00 uur weer het Mannenontbijt, in ’t Hoge Licht, tot 9.30 uur. Als je komt, heb je dus nog een hele zaterdag over voor allerlei andere dingen. Dit keer gaat het over ‘De huldiging’, hoofdstuk 50 uit het inspiratieboek Man. Gosse Hiemstra en Tom Ekelmans doen de inleiding (over David en de psalmen). Iedere man is welkom; graag even opgeven i.v.m. de catering: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kerkdienstgemist.nl

Sinds begin 2018 is het mogelijk om de bijeenkomsten van Traject24 te volgen via www.kerkdienstgemist.nl. Zo kun je dus met ons meeleven ook al ben je niet in staat om in de kerk te komen. De bijeenkomst blijft een week beschikbaar en gaat dan om privacy-redenen ‘op slot’. De toespraken/preken worden iedere week ook los op onze website geplaatst en zijn dan nog ongeveer een half jaar te beluisteren (www.traject24.nl/toespraken).

Namens het Traject24-bestuur,

Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

Sparrenheide

 

Op Kamer 132 is komen wonen Mw.H.Bent. Mw.M.van Haarlem is verhuisd naar elders. Op de Revalidatie verblijven Mw.van Geet en de heer J.van Barneveld. Op 3 oktober j.l. is aan het aardse leven van Mw. Janneke van Reenen-Kalkman een einde gekomen. Jarenlang had zij met haar man een kruidenierswinkel voor aan de Traay. Zij was een trouwe bezoekster van de Hage Diensten en in de Kapel van Bartimeushage heeft de rouwdienst plaatsgevonden waarna zij op de Nieuw Algemene Begraafplaats is bijgezet bij haar man en jong overleden zoon. In vrede kan ik mij te ruste begeven en aanstonds inslapen, want Gij alleen o Heer doet mij veilig wonen. (Ps.4).

Onlangs was het de week tegen de eenzaamheid. Er zijn ook in Sparrenheide veel mensen eenzaam of alleen. Als je alleen bent hoef je je nog niet eenzaam te voelen. Je kunt ook eenzaam zijn met heel veel mensen om je heen. Sommige mensen genieten soms van de stilte. De pastorale commissie van Sparrenheide doet haar best om zoveel mogelijk mensen te bezoeken. Wij nodigen u allen ook uit om op zondag onze kerkdiensten te bezoeken en het maandelijks Zingend Geloven. Hier zult u ook andere mensen leren kennen.

Op zondag 25 november a.s. is het zondag Voleinding. Op deze zondag zullen we de mensen die ons in het afgelopen jaar voorgingen herdenken. Net als in de andere kerken willen we de overige kerkgangers de mogelijkheid geven om uw dierbare te herdenken via het aansteken van een waxinelichtje.

In de loop van het volgende jaar willen we weer een informele middag houden waar Dominee Henk Reinders ook aanwezig zal zijn.

Het eerstvolgende Zingend Geloven is op maandag 5 november a.s. in de Vierhoutzaal. We beginnen om 15.00 uur en de koffie/thee staat vanaf 14.30 uur voor u klaar. We komen u graag halen.

Collectes

Op 30/9 €125,06 , op 7/10 €110,50 en op 14/10 €148,37. Hartelijk dank hiervoor.

Jezus is de bron waardoor je leven mag, ja Hij is de vriend bij wie je schuilen mag, Al maken we fouten, maar hebben berouw, Hij zal ons vergeven, Jezus blijft ons trouw.

De pastorale commissie wenst u in de komende tijd Gods zegen en Zijn Licht en troost toe.

Elly Heek – van Doorn

Rehoboth

Ter gedachtenis
Op maandag 1 oktober is mevrouw E. (Eef) Vonk- van Voorst overleden, zij mocht de hoge leeftijd van 95 jaar bereiken. Mevrouw Vonk woonde vele jaren in Rehoboth in kamer 208.

Maandopening tevens gedachtenisdienst
Dinsdag 6 november om 10.30 uur is in de salon weer de maandopening.
In deze viering zullen de bewoners worden herdacht die in het afgelopen jaar zijn overleden.
Voorganger is Coby v.d. Boogaard, pianist Gerrit Pijper.

Donderdagmorgen 20 november is Marijke Zuilhof de geestelijk verzorger van de Brug, in de salon voor een groepsactiviteit vanaf 10.45 uur.

Namens de pastorale commissie een hartelijke groet, Tiny Liebeek.

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Noodhulp Sulawesi!

Het leven op Sulawesi, Indonesië, is langzaam maar zeker weer op gang gekomen. Getroffen gebieden zijn weer bereikbaar. Vele doden zijn geborgen, maar er liggen ook nog velen onder het puin. Talloze mensen hebben alles verloren en zijn dakloos geworden. Er is een grote wond geslagen in het leven van de overlevenden. Lokale kerken en hulpverleners helpen door kerken open te zetten voor de opvang van daklozen en noodhulp te geven in de vorm van voedsel, drinkwater, schuilplaatsen en medische ondersteuning. Op zondag 7 oktober hebben wij een extra collecte gehouden om Kerk in Actie en hun partners daarin te ondersteunen. Deze collecte heeft het mooie bedrag van € 1313,- opgebracht. U kunt nog een gift overmaken op NL47RABO 038.52.53.818, t.n.v. Gezamenlijke Diaconie Driebergen, o.v.v. ZWO Sulawesi. Voor zover mogelijk zal ZWO de opbrengst verdubbelen. Er is al een voorschot van € 2,500 overgemaakt naar Kerk in Actie.

            

IKO lezing dinsdag 13 november in ’t Hoge Licht om 10 uur “Wat had keizer Napoleon Bonaparte met begraafplaatsen?” door Bas van Duuren

De geschiedenis van de oude begraafplaats midden in het dorp. Wat veranderde in de regels van vroeger tot aan de jaren 1970 voor Driebergen.

In het verhaal over de Stichting “Vroeger en Nu” en het Centrum Funeraire Cultuur wordt Driebergen heel herkenbaar.

Voor vervoer Tiny Kingma 518799

GZB benoemt ds. Cees van Duijn tot zendingswerker voor Noord-Afrika

Het grootste deel van de bevolking van Noord-Afrika is moslim. Er is nauwelijks godsdienstvrijheid. Toch groeit de kerk in een aantal landen de laatste jaren snel. Om in een van die landen de kleine en kwetsbare kerk te ondersteunen heeft de GZB ds. Cees van Duijn, momenteel predikant in Delft, benoemd als toeruster. Hij zal zich in het bijzonder richten op discipelschap, coachen van kerkelijke leiders en het geven van seminars.

In februari start hij samen met zijn vrouw Mery een voorbereidingstraject waarna zij in de loop van 2019 zullen worden uitgezonden.

Nieuwsbrief Kees en Freddah van der Vinne uit Zuid Afrika, te lezen op de www.pgdriebergen.nl

Verzending van onze nieuwsbrief:                                                                                                                                       Per email: Clarieke Riet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)                                                                                         Per Post: Adrie Haaksma- van der Vinne , Wigbold van Ewsum straat 53 9882 PN Kommerzijl         Tel. 0594-212698                                                                                                                          Contactpersoon in Nederland: Sarah Bogaers. Telefoon 040-2459000 of 06 24976206 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                                                               Ons adres: Kees en Fredah van der Vinne p/a Beautiful Gate Ministry, P.O Box 144. Mitchells Plain 7789 Zuid Afrika Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                                                                                

Giften belasting aftrekbaar t.n.v. St. Samen op de Bres te Ermelo. rek.nr NL62INGB 0003441628 Onder vermelding van de nieuwe Projekt naam: Beautiful Gate ipv Kees en Fredah van der Vinne                          

Deadline KerkNieuws 14 > 09-11-2018

 

Nalaten aan uw kerk?

Wilt u hier meer over weten, neemt u dan de folder “Geef het geloof door aan volgende generaties” mee uit het rek in de hal van de kerk. Deze folder kan u ook toegestuurd worden via het kerkelijk bureau. Tel: 0343-513570, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Adressen

 

Kerkelijk Bureau

 

Wijkgemeente Catharijne

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Website: www.pgdriebergen.nl

 

Per adres: Kerkelijk Bureau

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Website: www.wgcatharijne.nl

Telefoon: 0343-513570

 

Scriba: R. Spruit (06 30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

   

Per adres: Kerkelijk Bureau

 

Predikant: H. Makkinga (0343-445655)

Voorzitter: J.C.A. Gortemaker (0343-516238)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343-512869)

   

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Predikant: W. Greydanus (0343-445655)

College van Kerkrentmeesters

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorzitter: G.F. Sollman

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Wijkgemeente Immanuël

Secretaris: K. Allaart

 

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Per adres: Kerkelijk Bureau

   

Website:

Vrijwillige bijdragen: NL59FVLB0699643562

www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Voorzitter: C.E. Altena

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Diaconie

 

Scriba: A. Stans (06-27430666)

Per adres: Kerkelijk Bureau

 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorzitter: A.A. Dekker (0343-518826)

Predikant: H.J. Reinders (06-10730732) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen van Amerongen (0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secr. Diaconie: Ellen van Amerongen (0343-514883) mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

 

 

Wijkgemeente Traject24

   

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Commissie Zending, Werelddiaconaat en

Website: www.traject24.nl

Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

 

Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)

Per adres: Kerkelijk Bureau

 

Asch van Wijcklaan 11, 3972 ST Driebergen

Voorzitter: H.H.W. Weeda (0343-520986)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: E. van Amerongen

 

Predikant voor bijstand en adviezen:

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

 

Ds. Hariet Tarpeh (06-10069330)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

ISZ De Brug

Website: www.parklaankerk.nl

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug.nl

 

Theologisch inspirator:

Dr. W. van der Meiden (06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal meldpunt: Anje Leender (0343-515190)

Scriba: A.C. Smit-van der Heijden (0343-521150)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.